×

Széncsend van, és papírmagány – kritika a VILTIN Galéria kiállításáról
Gubán Mária 2020.01.14

A köztudatban felépült olajvászonketrecből szabadítja ki a festészetet, és vázlatfunkciójából emeli magasabb szintre a rajzot a VILTIN Galéria Papírmagány című kiállítása: megtorpanó idő és leheletkönnyű művészet. A tárlat január 26-ig látogatható, szóval érdemes sietni, ha az elmúlt hónapok neonzaját és soroskapcsolt villogását egy kis vizuális pihenővel mosnánk ki magunkból.
Tovább

Ami a lányregényekből kimaradt – kritika Czakó Zsófia Nagypénteken nem illik kertészkedni című könyvéről
Varró Annamária 2020.01.13

Nem derül ki, hogy a kislány hogyan került Milánóba, és arra sem kapunk választ, hogy a fiatal nő ott marad-e végül kifogástalan olasz szerelmével, napjai nagy részét a turisztikai látványosságnak sem utolsó dóm jegyeladó konténerében töltve. De talán nem is fontos mindez.
Tovább

Az otthon ülő harmincasok himnusza – interjú Szabó Benedekkel
Soós Tamás 2020.01.12

Egy időben ő volt a budapesti huszonévesek plakátarca, de mára sikerült maga mögött hagynia a generációzást. Legsikeresebb lemezéről meggyőződéssel vallja, hogy demagóg és primitív, de most végre írt egy albumot, aminek minden szövegével elégedett. Előző, zongorás lemezével a végletekig megosztotta rajongóit: az efölött érzett dühből született a napokban megjelenő Cím nélküli ötödik lemez, amin ironikusan int be a fanyalgóknak. Vagy ahogy ő mondja: cukormázzal önti le azt, hogy „kapjátok be”. Interjúnkban elárulja azt is, miért érzi úgy, hogy az M. Richárdoknak áll a világ, és miért lett szkeptikusabb a nosztalgiával, ami pedig kezdettől fogva áthatja a zenéjét.
Tovább

Szerelem, elválás és osztályharc – Ezek voltak 2019 legjobb filmjei
Pauló-Varga Ákos 2020.01.10

2019-ben sok minőségi film találta meg a hazai mozikat, de szép számmal akadtak olyan nagyszerű alkotások is, amelyeket csak egy-egy fesztivál vagy épp valamelyik streaming platform eldugott szegletében lehetett elcsípni. Szerkesztőségünk megszavazta, mely filmek emelkedtek ki az elmúlt év kínálatából.
Tovább

Savas Mamik Temploma – avagy miért ismerkedjünk a mai japán zene világával
Farkas György 2020.01.09

Amikor ismerőseimnek azt újságoltam, hogy egy pszichedelikus rock alapú zenét játszó japán együttes koncertjére váltottam jegyet, nem az értetlenkedő arcok okozták a legnagyobb meglepetést, hanem az a csodálkozás, hogy van zenei élet az euro-atlanti tengelyen is túl. Hát van. Nem is akármilyen!
Tovább

Interjú a fénymunkással – Jász Attilával beszélgettünk
Juhász Tibor 2020.01.08

Új könyve, a Belső angyal szervesen illeszkedik eddigi köteteihez, ezért a megjelenés apropóján készített interjú az életművel kapcsolatos kérdések feltevésére is alkalmat adott. Arról is kérdeztük a költőként, íróként, szerkesztőként és fénymunkásként is ismert Jász Attilát, hogy megtalálta-e már az elveszett hangot.
Tovább

A ház, amit Trump épített – kritika a Tőrbe ejtve című filmről
Szabó G. Ádám 2020.01.07

Időutazós sci-fi thriller (Looper) és a legnépszerűbb űropera innovatív nyolcadik fejezete (Star Wars: Az utolsó Jedik) után Rian Johnson, napjaink egyik legkiválóbb zsánerfilmese zsinórban harmadjára gazdagítja újabb tétellel változatos pályaképét.
Tovább

Meghatározhatatlan kékség – Gáspár-Singer Anna: Valami kék
Artzt Tímea 2020.01.06

Az elsőkötetes szerző novelláit átszövi egy finom, nem hivalkodó, a kék színnel kapcsolatos asszociációs hálózat, ami – miközben ismerősnek tűnő női sorsokba nyerünk betekintést – többféleképpen érthető szimbólumokat vet elénk.
Tovább

Ezekre hegyeztük a füleinket 2019-ben: így értékelik szerzőink a tavalyi zenei terméseket határon belülről – 2. rész
Buzás Lelle,Hekler Melinda,Karlócai Regina,Soós Tamás,Stermeczky Zsolt,Tankó Eszter 2020.01.05

Az első, poposabb hangvételű kritikahullám után érkezik a második adag, ahol olyan klasszisok legújabb dalait mustráljuk, mint a Pál Utcai Fiúk, Middlemist Red vagy a Szabó Benedek és a Galaxisok. Hallgassátok, olvassátok!
Tovább

Nem ér a nevem – Értékes filmek és sorozatok borzasztó magyar címei
Mosolygó Miklós 2020.01.04

Az olvasó számára ismerős lehet az a balatoni csendélet, amikor a jegenyék koronáját simogatja a szél, a levegőben lángos illata száll, és mi tudjuk, hol lakott itt Vörösmarty Mihály… A halsütő terasza diszkófényt és kalandot ígér, egy kasszírnő meg teli torokból üvölti, hogy „KEVINKE, MEGMONDTAM, HOGY NE HUGYOZZ ODA, AHOL MÁSOK FÜRDENEK!”.
Tovább

Térey János

1970-2019

Előfizetés

Tarts lépést a kortárs kultúrával!
A Kortárs folyóiratra a képre kattintva lehet előfizetni.

Ajánló

Megjelent a Kortárs legfrissebb száma

Bővebben