Nincs időd elolvasni? Vedd fel az olvasólistádra, és térj vissza a cikkhez később!

Az oldalon sütiket használunk a jobb működésért. Az olvasólista a sütik törléséig tárolja a mentett cikkeket.

OK
Olvasólista
 • Ezek a legjobb gyereklemezek, amiket karácsonyra adhatsz családos ismerőseidnek

  2019.12.12 — Szerző: Hekler Melinda

  Ha visszagondolunk gyerekkorunk lemezeire, gyakran nem mosolygunk, inkább fancsali képet vágunk. Amikor viszont az idei, karácsonyi ajándéknak is ideális gyerek CD-ket válogattuk, majd’ a fülünkig ért a szánk, mert a kínálat zeneileg, mondanivalóját tekintve és formailag egyaránt minőségi.

 • Kisgyerek zenét hallgat, remélhetőleg pont az ajánlott albumok egyikét
  Kép forrása

  Persze rögtön kérdezhetné az olvasó, hogy ki ajándékoz ma még lemezt, és egyáltalán, a mai kisgyerekeseknek van még otthon CD-lejátszójuk? Felnőttként valóban sokkal kevesebb költség és macera a streaming szolgáltatóknál hallgatni a zenét, ide-oda váltogatni az albumok és hangulatunknak megfelelően szegmentált lejátszási listák között. Mégis, talán éppen karácsonykor van, akinek még mindig jobban esik „feltenni” egy ünnepi albumot. A gyerekek esetében a streamelés sem olyan egyszerű: a szülőnek folyton készenlétben kell állni, nehogy illetéktelen vizekre (azaz explicit szövegű zenékre) evezzen a szolgáltató algoritmusa. Persze ezt könnyen ki is lehet küszöbölni a streaming oldalakon, de korongokat ajándékozni és hallgatni akkor is menőbb!

  Még egy dolog visszatarthat minket attól, hogy gyereklemezt ajándékozzunk: egy Barbie babának vagy Villám McQueennek minden gyerek jobban örül, mint egy műanyag korongnak. Erre azonban a kiadók megtalálták a megoldást azzal, hogy a gyereklemezeket egyre többször hozzájuk tartozó meséskönyvek mellékleteként értékesítik.

  Hahó Együttes: Földlakó

  2019-ben végre albumon is megjelent a felnőttek körében is népszerűvé vált, elég meghatóra sikerült Földlakó című szám, amely egyben a lemez címadó dala. A borító grafikája csillagos ötös, a rajz gyereknek-szülőnek is szemet gyönyörködtető. A Hahó Együttes és a Kaukázus zenekar énekese egy és ugyanaz a személy, Kardos-Horváth János, aki – ahogy az MTI-nek adott interjúban megfogalmazta – a Hahóban szülő és zenész egyszerre lehet. Pont az ő énekhangja az egyik kulcs ahhoz, hogy a Hahó albumai nem mennek a szülők agyára, még akkor sem, amikor egy dalban végig a bilizés tematikája van a középpontban. Ez a CD nem könyvvel, hanem egy szál magában kapható, de el lehetne képzelni a Hogyan neveljünk jó zenei ízlésű, vagány, rockzenét sem spenótként kiköpő gyerekeket a 21. században? című könyv mellékleteként is. A dalok közvetlen hangon, szórakoztatva tanítanak, és szép misszós tevékenységet folytatnak, amikor megpróbálják megszerettetni a legkisebbekkel a bo-bo-bo-borsófőzeléket, vagy arra rávenni őket, hogy nagy kedvvel járjanak boltba. Ha nem értenénk magyarul, és autózás közben hallgatnánk a CD-t, rá nem jönnénk, hogy ez gyerekeknek készült. Mégis szeretik ők is – és ez így van jól.

  Volt egy fakatona – Kaláka zenéskönyv CD-melléklettel (Válogatás 50 év gyerekdalaiból)

  A Kaláka együttest mindenki ismeri, a mai szülők is rajtuk nőttek fel – erre a legszebb bizonyíték, hogy legutóbb kiadott albumukra 50 év dalaiból válogattak. A CD-vel együtt kapható, gyönyörűen illusztrált kötetben nemcsak a dalok alapjául szolgáló versek kaptak helyet (többek között Móra Ferenc, Kányádi Sándor, Weöres Sándor, Tamkó Sirató Károly és Lackfi János alkotásai), hanem a zenekar tagjairól és a Kaláka több évtizedes történetéről szóló mesék is. Mi lehet a titka annak, hogy a mai gyerekek is ugyanúgy imádják a Kalákát, ahogy a szüleik tették? Talán a zenei tisztaság, ami ötven év alatt sem kopott meg, és a népies hangszerek használata, amik sokkal mélyebben hatnak a kicsikre, mint az elektronikus, mesterséges hangok. A sípok, furulyák, csörgők, dobok olyan eszközök, amellyel ők is zajonghatnak, zenélhetnek otthon, amik részei a játéknak, és a világ felfedezésének szabadságát juttathatják eszükbe. Ezenkívül a dalokat olyan ízesen éneklik, hogy azzal a magyar nyelv ritmusára és a zeneiség elsajátítására edzik a kicsik fülét és értelmét.

  Farkasházi Réka és a Tintanyúl: Életmesék

  Nagyon klassz, hogy a napi kereskedelmi sorozatban országos ismertséget szerzett Farkasházi Réka jó ügyre használja népszerűségét: egyre szebb és élménydúsabb gyereklemezeket ad ki zenekarával, a Tintanyúllal – nem véletlen az eddig bezsebelt két Fonogram-díj sem. Legújabb albumában a tőle megszokott megnyugtató, mesélős, kellemesen musicales hangon szólalnak meg a dalok, az albummal együtt megvásárolható könyvbe pedig Réka maga írta a meséket családja mikrokozmoszának eseményeit beleszőve. Sokszor a hétköznapok kihívásait láthatjuk viszont a szeretettel átitatott történetekben, miközben a mellékleten hallható dalok „játékká hangszerelik a mindennapokat”. A szerző szeretné, ha ezek a történetek mindenki otthonában folytatódnának, és egy idő után ki-ki a saját családjának ügyes-bajos kalamajkáit mesélné el esténként, ezzel is segítve a kusza élet gyorsan zajló eseményeinek feldolgozását a gyerekek és talán a felnőttek számára is. Ez a lemez is észrevétlenül tanítja a kicsiket a veszteségek feldolgozására, a különbözőségek elfogadására. Az Életmesék című album talán legnagyobb érdeme mégis az, hogy partnernek tekinti kiskorú hallgatóit – ahogy arra minden gyerek érdemes is.

  Belvárosi Betyárok: Betyárok karácsonya

  Amikor már azt érezzük, hogy nem bírjuk többször meghallgatni a Kiskarácsony, nagykarácsony című örökbecsűt, akkor próbálkozzunk a Belvárosi Betyárok folkos, bluesos verziójával. A Gryllus Kiadó minden évben meggyőz valakit, hogy készítsen egy rövid albumot karácsonyi zenékkel: Palya Bea, Csík János és a Petruska után most a Belvárosi Betyárok csaptak a rénszarvasok közé. A zenekar gyönyörű fantáziavilággal megálmodott és a felnőttek számára is élvezetesen megrajzolt klipjeivel sorra lenyűgözi a gyerekeket. Sokszor rajzfilm helyett is inkább ezeket nézik a kisebbek. Karácsonyi, mindössze 15 perces lemezüket kicsiknek és nagyoknak is ajánlják közös énekléshez, fenyőfa talpba faragásához, ajándékbontogatáshoz.

  Laposa Julcsi: Népi hang-színek – Tél (dalos kifestőfüzet CD-vel, matricával)

  Laposa Julcsi a fiatal népdalénekes-generáció Junior Prima-díjas tagja, aki interaktív dalos kifestőt készített kicsiknek és nagyoknak. A kottákat is tartalmazó füzetben megismerkedhetünk a Kárpát-medence népviseleteivel, hímzésmotívumaival, és közben a tájegységnek megfelelő gyerekjátékokat, népdalokat hallgathatunk a CD-mellékletről. Igazi összművészeti élmény lehet ez a gyerekeknek, hiszen színezés közben kezdhetik – vagy folytathatják – a népdalkincsünkkel való ismerkedést. Kultúránk ezen ismereteinek átadása rohanó világunkban sokszor a legutolsó a sorban, így többnyire el is marad, és ha egy gyerek kiskorában nem találkozik a népművészet, a néprajz elemeivel, akár egész életében idegenkedhet saját ősei mindennapi életétől, szokásaitól, vizualitásától. Itt a remek eszköz a kezünkben, hogy ha velünk így is esett, utódunkkal máshogy történjen!


 • További cikkek