• A Marvelen és a Star Warson túl – 2020 legjobban várt újonc sorozatai

    2020.01.01 — Szerző: Bajnok Dávid

    Az új év elején érdemes sorra venni, mit várhatunk 2020-tól a sorozatokat tekintve. Csak az egyes streaming szolgáltatók felhozatalából önálló listákat lehetne írni, azonban megpróbálunk kicsit egyensúlyozni a rengeteg platform között. Íme, 2020 legígéretesebb sorozatai.

  • A Marvelen és a Star Warson túl – 2020 legjobban várt újonc sorozatai

    Avenue 5 (HBO)

    Erősen indítja az évet az HBO, hiszen már januárban bemutatja a Hugh Laurie főszereplésével készült komédiáját. Amellett, hogy Laurie neve garancia a minőségre, a készítő, Armando Iannucci miatt lesz igazán érdemes esélyt adni ennek a sorozatnak. Iannucci 2005-ben a BBC-nek készítette el a zseniális The Thick of It című munkáját, amire az HBO csapott le, és hatalmas sikerrel ültette át amerikai környezetbe a politikai szatírátVeep címmel. A hét évad után leköszönő sorozattól valószínűleg az Avenue 5 fogja átvenni a stafétát a „kritikuskedvenc” kategóriában. A történetről még így a premierhez közel se tudunk sokat: a sorozat nagyrészt az űrben, azon belül is egy üdülőűrhajón fog játszódni, amely az előzetes alapján meghibásodik, a fedélzeten pedig kitör a pánik. A színészgárdában Laurie mellett olyan népszerű komikusok találhatók, mint Zach Woods és Josh Gad, de nem lepődnénk meg, ha Laurie vinné el a show-t, és évekre kisajátítaná magának a legjobb komikus színész kategóriát az Emmyn, ahogy Julia Louis-Dreyfus tette a Veeppel.

    Star Trek: Picard (CBS All Access, Amazon Prime)

    Sir Patrick Stewart visszatér a legendás Picard kapitány szerepébe. A történet fonalát a Star Trek: Nemesis után húsz évvel vesszük fel újra, miután a szőlőültetvényére visszavonuló egykori kapitányt felkeresi egy rejtélyes fiatal lány, és a segítségét kéri. Picard a régi kapcsolatait felhasználva próbál segítségét kérni a Csillagflotta vezetőségétől, de nem jár sikerrel, így kénytelen legénységet toborozni, és újra azzá a kapitánnyá válni, „akire emlékeznek”. Nagy kérdés, hogyan fogadja majd ezt az újdonságokkal szemben mindig rendkívül kritikus trekker rajongótábor, és mennyire tudja majd bevonzani a Star Treket eddig alig vagy egyáltalán nem ismerő nézőket. Az előzetes mindenesetre bizakodásra ad okot, ráadásul már hivatalosan is bejelentették a második évadot. A sorozat Amerikában a CBS streaming szolgáltatójára érkezik januárban, globálisan pedig az Amazon Prime-ra.

    Never Have I Ever (Netflix)

    Mindy Kaling ismét sorozatot készíthet Lang Fischerrel, ezúttal a Netflixre. A tízrészes első évadot az előbbi alkotó saját fiatalkora inspirálta, és egy első generációs indiai-amerikai tinédzser felnövéstörténetéről fog szólni. Kailing tehetségéhez nem fér kétség: az amerikai kultsorozat, a The Office írószobájának tagja, emellett mellékszereplője is volt, majd The Mindy Project című saját alkotását, amely kezdetben a Foxon futott, majd - mivel ők kaszálták a harmadik évad után - a Hulu mentette meg és további három évad készült belőle. Nézettségileg ugyan nem volt kiemelkedő soha, de a kritikusok imádták, és tényleg üde színfolt volt az országos komédiák között, aminek különösen jót tett, hogy egy streaming platformra költözött. Bár vígjátékként hivatkoznak az új sorozatára, remélhetőleg dramedyt kapunk majd: Kalingtól már láttuk, hogy tud készíteni egy okos, pörgős, minden szempontból kiemelkedő komédiát, viszont ezzel épp csak a határán volt annak, hogy valami igazán emlékezeteset és maradandót alkosson. A még személyesebb hangvétel miatt ezzel a sorozattal szintet léphet.

    A Marvelen és a Star Warson túl – 2020 legjobban várt újonc sorozatai
    Mindy Kaling a Talkshow című sorozatban

    Little Fires Everywhere (Hulu)

    Reese Witherspoon szerelemprojektje nagy harc után a Hulun kötött ki. A színésznőnek olyannyira megtetszett Celeste Ng nagysikerű regénye, hogy miután elolvasta, produkciós cégén keresztül egyből lecsapott a könyv jogaira. Majd megszerezte írónak a nagyszerű Casual című sorozatot is jegyző Liz Tigelaart. Az egyik főszerepet Witherspoon magára osztotta, így a Big Little Lies és a The Morning Show után egy újabb sorozatban fog feltűnni. A másik főszerepet a Scandalból ismert Kerry Washington játssza majd. A könyv alapján egy kertvárosi, nőközpontú drámát fogunk kapni, ahol egy örökbefogadás körüli vita miatt hőseink az ellentétes oldalra kerülnek. Ezek alapján már most nagyon erős jeleneteket lehet várni a két színész között, illetve a Big Little Lieshoz hasonló igényes, kicsit lassabb folyású, de nagyon szépen felépített sorozat lehet majd a Little Fires Everywhere, ami jó eséllyel indul majd a díjátadókon is.

    Lovecraft Country (HBO)

    Matt Ruff 2016-os regényének adaptációja mögött Jordan Peele és J.J. Abrams producerek állnak, ami több, mint biztató, ha azt nézzük, hogy Peele már nem először foglalkozik a rasszizmus és a horror ötvözésével. Márpedig a Tűnj el! és a Mi után ismét afroamerikai nézőpontból követhetjük, ahogy a főhős átszeli Amerikát annak érdekében, hogy megtalálja eltűnt apját. A történet az 1950-es években játszódik, amikor a faji alapú szegregáció még mindennapos volt. Ezt a környezetet fogják a lovecraft-i világgal ötvözni. Színész fronton sikerült olyan kaliberű neveket megnyerni, mint Michael Kenneth Williams és Courtney B. Vance, míg a sorozat készítője a Sons of Anarchy írószobájában pallérozódott Misha Green lesz.

    A Marvelen és a Star Warson túl – 2020 legjobban várt újonc sorozatai

    Run (HBO)

    Phoebe Waller-Bridge a Fleabag második évadával végérvényesen berúgta Hollywood kapuit. A szakma és a kritikusok imádják, és mindenki vele akar dolgozni. A sorozat készítője Vicky Jones, Waller-Bridge régi barátja, akivel még a Fleabag színpadi változatán dolgoztak együtt, míg ő maga visszatérő szereplőként és producerként fog tevékenykedni. A sztori kiindulópontja nem mindennapi: két ember – még párként – tizenöt évvel korábban megállapodott, hogy ha bármelyikük a run, azaz futás szót küldi a másiknak, akkor kilépnek az addigi életükből, és közösen megszöknek a világ elől. Azt is tudni lehet, hogy a sorozat a komédia és a thriller között fog egyensúlyozni, úgy tűnik tehát, hogy többet fogunk kapni egy egyszerű vicces szerelmi történetnél. A casting is ígéretes, a két főszereplő Merritt Wever és Domhnall Gleeson lesz. A Run után Phoebe Waller-Bridge csillaga még magasabbra emelkedhet majd, úgyhogy élvezzük ki, amíg ilyen sorozatokat készít: ki tudja, meddig lesz még erre lehetősége, mielőtt az álomgyár végleg beszippantja.

    A Marvelen és a Star Warson túl – 2020 legjobban várt újonc sorozatai

    Duncanville (Fox)

    A lista legnagyobb lutrija. A Fox tovább próbálkozik az animációval, és bár az ősszel induló Bless the Harts minősége alapján nem sok jóra számíthatunk, a szereplők hangját adó színészgárda mégis ad némi okot az optimizmusra: az egyik készítő, Amy Poehler két főszereplőt is megszólaltat, de hallhatjuk majd Rashida Jonest, Ty Burrellt és Wiz Khalifát(!) is. Poehler mellett pedig a másik két rutinos showrunner, Mike és Julie Scully neve is reménykeltő. Az alapsztori nem sok érdekességgel kecsegtet, de hát a Simpson család vagy a Family Guy sem a komplex történeteivel vívta ki magának a kultstátuszt: a Duncanville-ben egy tökéletesen átlagos, tizenöt éves fiút követhetünk, akit az anyja próbál megóvni attól, hogy tönkretegye az életét. A Fox részéről megvan a bizalom, ugyanis az animációs blokkukban közvetlenül Simpsonék után bizonyíthat majd.

    A Marvelen és a Star Warson túl – 2020 legjobban várt újonc sorozatai

    Animaniacs (Hulu)

    A lista ezen pontján csalunk egy kicsit, hiszen nem egy igazi újoncról van szó, hanem a mára már kultikussá vált, ‘90-es évekbeli rajzfilm felélesztéséről. A sorozat főszereplői a Warner tesók, akik a stúdió víztornyába voltak évekig bezárva, de kiszabadulnak, és felforgatják annak életét. Azonban nemcsak ők térnek vissza, hanem a többi állandó szereplő is, köztük a két legnépszerűbb szerzet, azaz Bunkó és a Vész. A rajzfilm elképesztően progresszív volt a maga korában telis-tele popkulturális utalásokkal, elborult szkeccsekkel, illetve nemegyszer törte át a negyedik falat és szólt ki a nézőkhöz is, a Föld országait bemutató oktatóvideójából pedig azóta generációk tanultak földrajzot. A reboot remélhetőleg megtartja majd a Bolondos dallamokra hajazó stílust, így mind a gyerekek, mind a felnőttek ugyanúgy élvezhetik majd, mint az eredeti szériát. A Hulu egyből két évadot rendelt be, és további jó hír, hogy akárcsak az eredeti sorozatban, Spielberg itt is produceri szerepet vállal.

    A Marvelen és a Star Warson túl – 2020 legjobban várt újonc sorozatai

    Everything's Gonna Be Okay (Freeform)

    Az ausztrál kitérő Josh Thomasnak köszönhető, aki a Please Like Me után egy újabb dramedyt készít, ráadásul az előző fel is került a nagy dramedys toplistánkra. A trailer hangulatából kiindulva le sem tagadhatná a Please Like Me-vel való rokonságot. Thomas ezúttal is magára vállalta a főszerepet: egy huszonöt éves srácot alakít, aki még mindig otthon él két féltestvérével és apjával. Eddig nem igazán lehetett számítani rá, azonban apjuk halála után neki kell előlépnie és összetartani a családot. Sőt ő maga vállalja az árvává vált testvérei gyámságát is.

    Hunters (Amazon Prime)

    Jordan Peele az Amazonra érkező nácivadászos sorozatban is producerként vesz részt, de az igazi húzónév Al Pacino, aki a főszerepet játssza majd. Ő lesz a vezetője annak a csoportnak, amely 1977-ben New Yorkban bosszút és igazságot szolgáltatva kutatja fel és semlegesíti a felelősségre vonás elől Amerikába menekült magas rangú náci tiszteket, akik a negyedik birodalom létrehozásán munkálkodnak. A trailer alapján a szereplőgárda elég szedett-vedettnek tűnik. Akik első ránézésre érdekesek lehetnek, az a Percy Jackson-filmekből ismert Logan Lerman, illetve az Így jártam anyátokkal Tedje, Josh Radnor. A készítő, David Weil viszonylagos tapasztalatlansága kétségekre adhat okot, de az Amazonra eddig nem nagyon készült rossz sorozat, szóval miért pont Al Pacinóval kezdenének bele?


  • További cikkek