Nincs időd elolvasni? Vedd fel az olvasólistádra, és térj vissza a cikkhez később!

Az oldalon sütiket használunk a jobb működésért. Az olvasólista a sütik törléséig tárolja a mentett cikkeket.

OK
Olvasólista
 • A Marvelen és a Star Warson túl – 2020 legjobban várt újonc sorozatai

  2020.01.01 — Szerző: Bajnok Dávid

  Az új év elején érdemes sorra venni, mit várhatunk 2020-tól a sorozatokat tekintve. Csak az egyes streaming szolgáltatók felhozatalából önálló listákat lehetne írni, azonban megpróbálunk kicsit egyensúlyozni a rengeteg platform között. Íme, 2020 legígéretesebb sorozatai.

 • Avenue 5 (HBO)

  Erősen indítja az évet az HBO, hiszen már januárban bemutatja a Hugh Laurie főszereplésével készült komédiáját. Amellett, hogy Laurie neve garancia a minőségre, a készítő, Armando Iannucci miatt lesz igazán érdemes esélyt adni ennek a sorozatnak. Iannucci 2005-ben a BBC-nek készítette el a zseniális The Thick of It című munkáját, amire az HBO csapott le, és hatalmas sikerrel ültette át amerikai környezetbe a politikai szatírátVeep címmel. A hét évad után leköszönő sorozattól valószínűleg az Avenue 5 fogja átvenni a stafétát a „kritikuskedvenc” kategóriában. A történetről még így a premierhez közel se tudunk sokat: a sorozat nagyrészt az űrben, azon belül is egy üdülőűrhajón fog játszódni, amely az előzetes alapján meghibásodik, a fedélzeten pedig kitör a pánik. A színészgárdában Laurie mellett olyan népszerű komikusok találhatók, mint Zach Woods és Josh Gad, de nem lepődnénk meg, ha Laurie vinné el a show-t, és évekre kisajátítaná magának a legjobb komikus színész kategóriát az Emmyn, ahogy Julia Louis-Dreyfus tette a Veeppel.

  Star Trek: Picard (CBS All Access, Amazon Prime)

  Sir Patrick Stewart visszatér a legendás Picard kapitány szerepébe. A történet fonalát a Star Trek: Nemesis után húsz évvel vesszük fel újra, miután a szőlőültetvényére visszavonuló egykori kapitányt felkeresi egy rejtélyes fiatal lány, és a segítségét kéri. Picard a régi kapcsolatait felhasználva próbál segítségét kérni a Csillagflotta vezetőségétől, de nem jár sikerrel, így kénytelen legénységet toborozni, és újra azzá a kapitánnyá válni, „akire emlékeznek”. Nagy kérdés, hogyan fogadja majd ezt az újdonságokkal szemben mindig rendkívül kritikus trekker rajongótábor, és mennyire tudja majd bevonzani a Star Treket eddig alig vagy egyáltalán nem ismerő nézőket. Az előzetes mindenesetre bizakodásra ad okot, ráadásul már hivatalosan is bejelentették a második évadot. A sorozat Amerikában a CBS streaming szolgáltatójára érkezik januárban, globálisan pedig az Amazon Prime-ra.

  Never Have I Ever (Netflix)

  Mindy Kaling ismét sorozatot készíthet Lang Fischerrel, ezúttal a Netflixre. A tízrészes első évadot az előbbi alkotó saját fiatalkora inspirálta, és egy első generációs indiai-amerikai tinédzser felnövéstörténetéről fog szólni. Kailing tehetségéhez nem fér kétség: az amerikai kultsorozat, a The Office írószobájának tagja, emellett mellékszereplője is volt, majd The Mindy Project című saját alkotását, amely kezdetben a Foxon futott, majd - mivel ők kaszálták a harmadik évad után - a Hulu mentette meg és további három évad készült belőle. Nézettségileg ugyan nem volt kiemelkedő soha, de a kritikusok imádták, és tényleg üde színfolt volt az országos komédiák között, aminek különösen jót tett, hogy egy streaming platformra költözött. Bár vígjátékként hivatkoznak az új sorozatára, remélhetőleg dramedyt kapunk majd: Kalingtól már láttuk, hogy tud készíteni egy okos, pörgős, minden szempontból kiemelkedő komédiát, viszont ezzel épp csak a határán volt annak, hogy valami igazán emlékezeteset és maradandót alkosson. A még személyesebb hangvétel miatt ezzel a sorozattal szintet léphet.

  Mindy Kaling a Talkshow című sorozatban

  Little Fires Everywhere (Hulu)

  Reese Witherspoon szerelemprojektje nagy harc után a Hulun kötött ki. A színésznőnek olyannyira megtetszett Celeste Ng nagysikerű regénye, hogy miután elolvasta, produkciós cégén keresztül egyből lecsapott a könyv jogaira. Majd megszerezte írónak a nagyszerű Casual című sorozatot is jegyző Liz Tigelaart. Az egyik főszerepet Witherspoon magára osztotta, így a Big Little Lies és a The Morning Show után egy újabb sorozatban fog feltűnni. A másik főszerepet a Scandalból ismert Kerry Washington játssza majd. A könyv alapján egy kertvárosi, nőközpontú drámát fogunk kapni, ahol egy örökbefogadás körüli vita miatt hőseink az ellentétes oldalra kerülnek. Ezek alapján már most nagyon erős jeleneteket lehet várni a két színész között, illetve a Big Little Lieshoz hasonló igényes, kicsit lassabb folyású, de nagyon szépen felépített sorozat lehet majd a Little Fires Everywhere, ami jó eséllyel indul majd a díjátadókon is.

  Lovecraft Country (HBO)

  Matt Ruff 2016-os regényének adaptációja mögött Jordan Peele és J.J. Abrams producerek állnak, ami több, mint biztató, ha azt nézzük, hogy Peele már nem először foglalkozik a rasszizmus és a horror ötvözésével. Márpedig a Tűnj el! és a Mi után ismét afroamerikai nézőpontból követhetjük, ahogy a főhős átszeli Amerikát annak érdekében, hogy megtalálja eltűnt apját. A történet az 1950-es években játszódik, amikor a faji alapú szegregáció még mindennapos volt. Ezt a környezetet fogják a lovecraft-i világgal ötvözni. Színész fronton sikerült olyan kaliberű neveket megnyerni, mint Michael Kenneth Williams és Courtney B. Vance, míg a sorozat készítője a Sons of Anarchy írószobájában pallérozódott Misha Green lesz.

  Run (HBO)

  Phoebe Waller-Bridge a Fleabag második évadával végérvényesen berúgta Hollywood kapuit. A szakma és a kritikusok imádják, és mindenki vele akar dolgozni. A sorozat készítője Vicky Jones, Waller-Bridge régi barátja, akivel még a Fleabag színpadi változatán dolgoztak együtt, míg ő maga visszatérő szereplőként és producerként fog tevékenykedni. A sztori kiindulópontja nem mindennapi: két ember – még párként – tizenöt évvel korábban megállapodott, hogy ha bármelyikük a run, azaz futás szót küldi a másiknak, akkor kilépnek az addigi életükből, és közösen megszöknek a világ elől. Azt is tudni lehet, hogy a sorozat a komédia és a thriller között fog egyensúlyozni, úgy tűnik tehát, hogy többet fogunk kapni egy egyszerű vicces szerelmi történetnél. A casting is ígéretes, a két főszereplő Merritt Wever és Domhnall Gleeson lesz. A Run után Phoebe Waller-Bridge csillaga még magasabbra emelkedhet majd, úgyhogy élvezzük ki, amíg ilyen sorozatokat készít: ki tudja, meddig lesz még erre lehetősége, mielőtt az álomgyár végleg beszippantja.

  Duncanville (Fox)

  A lista legnagyobb lutrija. A Fox tovább próbálkozik az animációval, és bár az ősszel induló Bless the Harts minősége alapján nem sok jóra számíthatunk, a szereplők hangját adó színészgárda mégis ad némi okot az optimizmusra: az egyik készítő, Amy Poehler két főszereplőt is megszólaltat, de hallhatjuk majd Rashida Jonest, Ty Burrellt és Wiz Khalifát(!) is. Poehler mellett pedig a másik két rutinos showrunner, Mike és Julie Scully neve is reménykeltő. Az alapsztori nem sok érdekességgel kecsegtet, de hát a Simpson család vagy a Family Guy sem a komplex történeteivel vívta ki magának a kultstátuszt: a Duncanville-ben egy tökéletesen átlagos, tizenöt éves fiút követhetünk, akit az anyja próbál megóvni attól, hogy tönkretegye az életét. A Fox részéről megvan a bizalom, ugyanis az animációs blokkukban közvetlenül Simpsonék után bizonyíthat majd.

  Animaniacs (Hulu)

  A lista ezen pontján csalunk egy kicsit, hiszen nem egy igazi újoncról van szó, hanem a mára már kultikussá vált, ‘90-es évekbeli rajzfilm felélesztéséről. A sorozat főszereplői a Warner tesók, akik a stúdió víztornyába voltak évekig bezárva, de kiszabadulnak, és felforgatják annak életét. Azonban nemcsak ők térnek vissza, hanem a többi állandó szereplő is, köztük a két legnépszerűbb szerzet, azaz Bunkó és a Vész. A rajzfilm elképesztően progresszív volt a maga korában telis-tele popkulturális utalásokkal, elborult szkeccsekkel, illetve nemegyszer törte át a negyedik falat és szólt ki a nézőkhöz is, a Föld országait bemutató oktatóvideójából pedig azóta generációk tanultak földrajzot. A reboot remélhetőleg megtartja majd a Bolondos dallamokra hajazó stílust, így mind a gyerekek, mind a felnőttek ugyanúgy élvezhetik majd, mint az eredeti szériát. A Hulu egyből két évadot rendelt be, és további jó hír, hogy akárcsak az eredeti sorozatban, Spielberg itt is produceri szerepet vállal.

  Everything's Gonna Be Okay (Freeform)

  Az ausztrál kitérő Josh Thomasnak köszönhető, aki a Please Like Me után egy újabb dramedyt készít, ráadásul az előző fel is került a nagy dramedys toplistánkra. A trailer hangulatából kiindulva le sem tagadhatná a Please Like Me-vel való rokonságot. Thomas ezúttal is magára vállalta a főszerepet: egy huszonöt éves srácot alakít, aki még mindig otthon él két féltestvérével és apjával. Eddig nem igazán lehetett számítani rá, azonban apjuk halála után neki kell előlépnie és összetartani a családot. Sőt ő maga vállalja az árvává vált testvérei gyámságát is.

  Hunters (Amazon Prime)

  Jordan Peele az Amazonra érkező nácivadászos sorozatban is producerként vesz részt, de az igazi húzónév Al Pacino, aki a főszerepet játssza majd. Ő lesz a vezetője annak a csoportnak, amely 1977-ben New Yorkban bosszút és igazságot szolgáltatva kutatja fel és semlegesíti a felelősségre vonás elől Amerikába menekült magas rangú náci tiszteket, akik a negyedik birodalom létrehozásán munkálkodnak. A trailer alapján a szereplőgárda elég szedett-vedettnek tűnik. Akik első ránézésre érdekesek lehetnek, az a Percy Jackson-filmekből ismert Logan Lerman, illetve az Így jártam anyátokkal Tedje, Josh Radnor. A készítő, David Weil viszonylagos tapasztalatlansága kétségekre adhat okot, de az Amazonra eddig nem nagyon készült rossz sorozat, szóval miért pont Al Pacinóval kezdenének bele?


 • További cikkek