Nincs időd elolvasni? Vedd fel az olvasólistádra, és térj vissza a cikkhez később!

Az oldalon sütiket használunk a jobb működésért. Az olvasólista a sütik törléséig tárolja a mentett cikkeket.

OK
Olvasólista

Mindörökké szimmetria

DIALÓGUSOK 3. – Párbeszédek a valóság sokoldalúságáról

2018.01.24 — Szerző: KORTÁRS ONLINE

Az első két nagy sikerű Dialógusok est után ismét izgalmas beszélgetésnek lehetünk tanúi: ezúttal a képzőművészet és az elméleti fizika találkozik.

Mindörökké szimmetria

Az ismeretterjesztő sorozat következő estje 2018. január 31-én 19 órától MINDÖRÖKKÉ SZIMMETRIA címmel várja az érdeklődőket a Kossuth Klubban (1088 Budapest, Múzeum u. 7.).

A harmadik DIALÓGUS a meghívott előadókkal a szimmetria természetét járja körül. Előadásaikban Mátrai Erik a képzőművészet, Patkós András pedig az elméleti fizika felől közelítve vizsgálja meg, hogy vajon a szimmetria önmagában létező vagy ember által létrehozott jelenség-e; hogy a szimmetriának milyen típusai fordulnak elő megvalósulásai, illetve állandóságai szerint; valamint hogy mennyiben határozza meg a szimmetria fogalma már eleve gondolkodásunkat – lehetséges, hogy automatikusan keressük még ott is, ahol esetleg nincs?

AZ EST RÉSZTVEVŐI:

Mátrai Erik: képzőművész. Festőművészként szerzett diplomát a Magyar Képzőművészeti Egyetemen, művészete azonban egy jóval tágabb és szabadabb, a térrel, felületekkel, fényekkel kísérletező gyakorlattá tágult az utóbbi években. Az éteri és transzcendes fogalmát, jelenségét vizsgáló, sokszor helyspecifikus installációiban a befogadó személye és interakciója egyaránt fontos. A kinetikus és fényművészet határán egyensúlyozó művei sokszor katalizátorként működnek: atmoszférát, meditatív hangulatot teremtenek.

Patkós András: emeritusz egyetemi tanár, az MTA rendes tagja. 1970 és 2012 között (két év megszakítással) a TTK Atomfizikai Tanszék oktatója, 1998 és 2003, majd 2007 és 2010 között tanszékvezető. Kutatási területei: a fizika alapvető kölcsönhatásainak kvantumtér-elmélete, a részecskefizika asztrofizikai és kozmológiai alkalmazásai. 100 tudományos közlemény, közel 70 tudománynépszerűsítő cikk, 4 hazai és 1 külföldi kiadású egyetemi jegyzet/tankönyv (társ)szerzője.

Moderátor: Palugyai István tudományos újságíró, az ELTE Természettudományi Karának oktatója.

Az előadásra a belépőjegy 1000 Ft, ami a Typotex Kiadó boltjaiban vagy a rendezvény helyszínén levásárolható. Jegyek kaphatók ONLINE vagy az előadás előtt a helyszínen.


További cikkek