Nincs időd elolvasni? Vedd fel az olvasólistádra, és térj vissza a cikkhez később!

Az oldalon sütiket használunk a jobb működésért. Az olvasólista a sütik törléséig tárolja a mentett cikkeket.

OK
Olvasólista

Ezt nézd: őszi kiállítások Budapesten

2019.09.13 — Szerző: Sipos Tünde

A nyári uborkaszezon után a múzeumi és galériás élet is új energiákat mozgósít. Az ősz beköszöntével az évszaknak megfelelő, változatos hangulatú és műfajú kortárs kiállításokat ajánlunk.

Deeper In – Cseke Szilárd önálló kiállítása

Rugógyár Galéria // 2019. szeptember 5. – október 6.

A galéria szezonnyitó kiállítása Cseke Szilárd két sorozatának bemutatásának ad otthont. A felső szinten a jól ismert Erdő sorozat legfrissebb festményeit láthatjuk, illetve az ugyanebbe a koncepcióba sorolható acéllemez szobrokat is. Az absztrakt erdős festmények a térben játszanak az érzékeléssel, behúzzák a szemlélőt a „rengeteg” mélységébe, ahol a festészet élményszerűségén keresztül áramlanak az absztrakcióban rejlő bravúros részletek. Mindemellett az Amikor hazatér című széria figurális, emlékidéző kompozícióit is megismerhetjük.

Cseke Szilárd: Deeper In sorozat (részlet)
Cseke Szilárd: Deeper In sorozat (részlet)
Kép forrása

World Press Fotó kiállítás

Magyar Nemzeti Múzeum // 2019. szeptember 19. – október 23.

A világméretű sajtófotó-pályázat nyerteseinek kiállítását száz nemzetközi nagyvárosban, köztük Budapesten is bemutatják. A bolygónkat érintő eseményekről készített felvételeket nyolc kategóriába sorolják: Általános hírek, Környezet, Természet, Hosszú távú projektek, Portré, Hír, Sport, valamint az Év képe, és új díjként az Év képriportja szekciót is megnyitják. Magyar vonatkozásban Máté Bence másodszor nyert díjat a Természet kategóriában. Kihagyhatatlan tárlat ez, ha érdekelnek az aktualitások, a társadalmi kérdések és nem mellesleg a Föld sorsa. Az élmény megrázó is lehet, de pont ez segíthet ráébredni arra, hogy mit is tehetsz a saját környezetedben a jövőért.

Fotó: Máté Bence
Fotó: Máté Bence
Kép forrása

Fragmentum

Hegyvidék Galéria // 2019. szeptember 12. – október 3.

Az Ars Sacra Egyházművészeti Fesztivál keretében rendezik meg a csoportos fotóművészeti kiállítást, amely szintén szakrális témával foglalkozik. A tárlat tematikája a fotográfia műfajából kiinduló műveken keresztül az érzékelés töredékességével, az emlékezés tökéletlenségével foglalkozik. Ha szívesen gondolkodsz kortárs művek között az élet mélyebb értelméről, a tisztán látásról, akkor feltétlenül nézd meg ezt a válogatást.

Vadászi Zoltán: Transhuman
Vadászi Zoltán: Transhuman
Kép forrása

CONTROLS / Ctrl+S Ékszerek Éjszakája Budapest

Ráth György-villa // 2019. szeptember 20. – október 20.

Ebben az évben az Ékszerek Éjszakája nem csak néhány estét tölt meg kortárs ékszerekkel, hanem egy egész hónapon át láthatjuk a nemzetközi pályázat nyerteseinek tárlatát. A szervezők ugyanis nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a hazai és külföldi ékszertervezők egymással aktív kapcsolatba kerüljenek, és így a közönség is egy szélesebb spektrumát láthassa napjaink ékszertípusainak. Ha szereted az extrém tárgyakat, és kíváncsi vagy arra, hogy mennyi gondolat és kreativitás rejtőzik egy apró – vagy akár nagyobb méretű – ékszerben, akkor nézd meg itt, hogy milyen viselhető vagy konceptuális tárgyak születnek a fülbevalók, gyűrűk és láncok klasszikus műfaja mellet!

Vékony Fanni: The Devil’s Bones
Vékony Fanni: The Devil’s Bones
Kép forrása

Art Market Budapest

Millenáris B-C-D épület // 2019. október 3–6.

Az őszi kiállításokat igazából a végtelenségig lehetne sorolni, de ha csak egy helyre mész el ebben az időszakban, akkor az legyen a Art Market Budapest. Itt biztosan megtalálod a kortárs művészet színe-javát, és nemcsak a hazai alkotókat, hanem számos más európai vagy akár afrikai művészt is megismerhetsz. Előadások, tárlatvezetések és workshopok kísérnek végig a kiállító standok között. Ezen az októberi héten abszolút képbe kerülhetsz, ami a kortárs képzőművészetet illeti!

Art Market Budapest 2018
Art Market Budapest 2018
Fotó: Csizik Balázs

Extra tipp külföldi kiruccanáshoz: Dóra Maurer

Tate Modern, London // 2019. augusztus 5. – 2020. július 5.

Az idei év egyik szenzációja és nemzetközi, magyar vonatkozású sikere Maurer Dóra önálló kiállítása, amelyet a világ egyik legrangosabb intézményében, a Tate Modernben rendeztek. Maurer Dóra a rendszerváltást megelőzően is a független művészeti színtér fontos szereplője volt, és kulcsfontossága tagja ma is a magyar képzőművészeti életnek mint képzőművész, tanár és kurátor. A tárlaton harmincöt mű keresztmetszetében dolgozzák fel sokrétű életművet. Ha szeretnél részese és tanúja lenni ennek a nagy jelentőségű eseménynek, akkor egy londoni látogatás megszervezése igen aktuálisnak ígérkezik!

Maurer Dóra: Triolets
Maurer Dóra: Triolets
Kép forrása

 


További cikkek