• Nyírfacukor

    A hét verse Nagypál István ajánlásával

    2014.07.28 — Szerző: Marton-Ady Edina

    Gyümölcsös vers július végére, hogy marad­jon valami a nyár­ból télire is: Marton-Ady Edina verse személy­telenül, mégis dal­lamos-ritmu­sos nyel­ven mutatja be a gyümölcs­tartó­sítás folya­matát, a Szabó Lőrinc-i vers­zenét a ma oly diva­tos nyírfa­cukorban oldva.

  • Marton-Ady Edina

    Nyírfacukor


    Sárga fényű bőrén szeplőt érlel a Nap.
    Gömbölyűn, lágyan, kezembe harap.
    Kifröccsenő vérem édes, fekete anyag,
    Bevonja magunk.
    Holdfény szüremlik, vacog a tető.
    Jó itt bent, kosárban. Szunnyad a termő,
    hallgatag föld.
    Alul már rohad, érzem a bűzét.
    Nyakamba nyírfacukordarab
    szakad, nem szabad
    többé fényről álmodni.
    Befőtt.

    Ajánlás


    A manapság divatos nyírfacukor vagy xilitol egyfajta cukoralkohol, amit édesítőszerként használunk. Marton-Ady Edina verse ezen keresztül mutatja be a gyümölcstartósítás folyamatát – személytelenül, mégis dallamos-ritmusos nyelven. Nem nevezi meg a gyümölcsöt, csak utal rá. A vers a gyümölcstermés fejlődésével, érlelésével kezdődik, majd az érett gyümölcsök kosárba kerülnek, s végül egy-egy befőttesüvegben végzik. Végig megszemélyesítettként olvasunk a gyümölcsről, és ez a közelség egy másik olvasatban nemcsak a tartósítás, átalakulás folyamatát, de a veszteség érzését is felerősítheti. A verssorokat látva képileg egy torzult, fejre fordított befőttes üvegre is asszociálhatunk, amely arra vár, hogy kihűljön, és egy sötét, hűvös kamrában várakozzon.

    Nagypál István


  • További cikkek