×

Nyírfacukor
A hét verse Nagypál István ajánlásával
Marton-Ady Edina
2014 // 07. 28

Gyümölcsös vers július végére, hogy marad­jon valami a nyár­ból télire is: Marton-Ady Edina verse személy­telenül, mégis dal­lamos-ritmu­sos nyel­ven mutatja be a gyümölcs­tartó­sítás folya­matát, a Szabó Lőrinc-i vers­zenét a ma oly diva­tos nyírfa­cukorban oldva.
Marton-Ady Edina

Nyírfacukor


Sárga fényű bőrén szeplőt érlel a Nap.
Gömbölyűn, lágyan, kezembe harap.
Kifröccsenő vérem édes, fekete anyag,
Bevonja magunk.
Holdfény szüremlik, vacog a tető.
Jó itt bent, kosárban. Szunnyad a termő,
hallgatag föld.
Alul már rohad, érzem a bűzét.
Nyakamba nyírfacukordarab
szakad, nem szabad
többé fényről álmodni.
Befőtt.

Ajánlás


A manapság divatos nyírfacukor vagy xilitol egyfajta cukoralkohol, amit édesítőszerként használunk. Marton-Ady Edina verse ezen keresztül mutatja be a gyümölcstartósítás folyamatát – személytelenül, mégis dallamos-ritmusos nyelven. Nem nevezi meg a gyümölcsöt, csak utal rá. A vers a gyümölcstermés fejlődésével, érlelésével kezdődik, majd az érett gyümölcsök kosárba kerülnek, s végül egy-egy befőttesüvegben végzik. Végig megszemélyesítettként olvasunk a gyümölcsről, és ez a közelség egy másik olvasatban nemcsak a tartósítás, átalakulás folyamatát, de a veszteség érzését is felerősítheti. A verssorokat látva képileg egy torzult, fejre fordított befőttes üvegre is asszociálhatunk, amely arra vár, hogy kihűljön, és egy sötét, hűvös kamrában várakozzon.

Nagypál István

Megosztás:

Előfizetés

Tarts lépést a kortárs kultúrával!
A Kortárs folyóiratra a képre kattintva lehet előfizetni.

Ajánló

Megjelent a Kortárs decemberi száma

Bővebben

A lapszám letöltése pdf-ben