Nincs időd elolvasni? Vedd fel az olvasólistádra, és térj vissza a cikkhez később!

Az oldalon sütiket használunk a jobb működésért. Az olvasólista a sütik törléséig tárolja a mentett cikkeket.

OK
Olvasólista

Mesebeli koncert hab nélkül

Szeder-koncerten jártunk

2016.03.10 — Szerző: Szarka Károly

Még el sem kezdődik a Szeder-kon­cert, akad, akit máris fel­kavar. Még­hozzá azokat, akik végül nem tudnak eljönni: miért ilyen kései az idő­pont, meg amúgy is, miért kez­dőd­nek álta­lában éjszaka, a meg­hir­de­tett idő­pont­nál is később, és érnek végét még lehe­tetle­nebb idő­pon­tokban a hét­köz­napi kon­certek?

Még el sem kezdődik a Szeder-koncert, akad, akit máris felkavar. Méghozzá azokat, akik végül nem tudnak eljönni: miért ilyen kései az időpont, meg amúgy is, miért kezdődnek általában éjszaka, a meghirdetett időpontnál is később, és érnek végét értelemszerűen még lehetetlenebb időpontokban a hétköznapi koncertek nálunk, ahol az ember hajnalban kel, korán reggel autóba vagy buszra száll, óvodába viszi a gyereket, és legkésőbb kilenckor már egy irodában ül.Az én helyzetemet ebben a pillanatban sem gyerek, sem polgári állás nem nehezíti meg, a koncert kapcsán a Facebookon panaszkodókkal mégis mélyen együttérzek. Korán kelni én sem szeretek, legalábbis akkor nem, ha keveset aludtam. A zenekar első, Hab a tetején című lemezének egyik emblematikus száma, a Lazsa-dal viszont éppen a fenti munka vs. szórakozás dilemmához vezető kortünetek ellen lázad. A reggeli metrózás, a sietve bekapott falatok és a „papírkávé”, a meetingek, a business looking, a pörgés és az idegtépés ellen.

Lehet, hogy a mindenkori szervezőknek és a mindenkori zenekaroknak valóban érdemes lenne megfontolniuk a munkahely-kompatibilis és családbarát kora esti koncertkezdéseket, bár a műfaj hagyományosan mégiscsak az éjszakához kötődik. „Ez nem színház, bazdmeg”, mondta egy zenész ismerősöm pár éve, miután a zenekar késését megelégelve néhányan elindultak haza, és visszakérték a belépőjegy árát. Akárhogy is, a fél tízes kezdés és az egyórás időtartam még barátinak tekinthető, utóbbi pedig még egy kicsit kevésnek is tűnik.Szeder-Szabó Krisztina és zenekara a Budapest című, francia nyelvű sanzonnal indít, ami egyébként saját szerzemény. Budapest neve ebben a dalban Büdapestnek hangzik, vagy még inkább Párizsnak, és ahhoz az atomszférához, amit rögtön a koncert elején megteremt, tényleg nem árt éjszakának lennie, bár a tökéletesen steril Gödör Klubnál hangulatosabb nagyvárosi lokált is el lehetne képzelni helyszínnek. A Reggeli dalnak a rügyező fákkal meg a kávé illatával viszont már mindegy, hogy hol és mikor szólal meg, vagyis nyilván reggel, elsősorban az ágy mellől, és természetesen ébredés után kellene, hogy jól induljon a nap.

A már említett és szintén elhangzó, az okostelefon-nyomkodás, az egész napos rohangálás és a mindentevés helyett a pihenésről, sorozatnézésről és popcornevésről álmodozó Lazsa-dallal ellentétben ez egy pozitív, tettvágytól sugárzó, életigenlő, derűsen ébredős dal. És akkor jön a kurta farkú Tündérdisznóról szóló ballada a maga varázslatos, mesebeli világával, egy olyannal, ami mégiscsak a mi földhözragadt világunk, és amiben mi magunk, a pénzéhes és sikerorientált emberek válunk disznókká, pénztárcánk pedig malacpersellyé. Aztán ott van a melankolikus, de a végén mulatósba átcsapó Őszi dal és az Alessandro Baricco regénye ihlette, azonos című Tengeróceán.A népzenei, vagy ha jobban tetszik, világzenei elemekkel teletűzdelt, ennek ellenére (vagy ezzel együtt) modern és könnyed muzsika ritmusát a dobos, Szabó Sipos Ágoston, valamint a nagybőgős, Gyáni Marcell adja, Bakai Márton pedig hegedül, néha hosszabb szólókat előadva. A produkció veleje az énekes-gitáros Szeder-Szabó Kriszta különleges hangja és előadói tehetsége, amely a csütörtök esti szerény létszámú hallgatóságnál komolyabb figyelmet érdemelne. Bár pont annyian vagyunk, hogy egy intimebb térben is működhetne a dolog. Na jó, működik azért így is.

A folkos, sanzonos, jazzes hangzású, akusztikus alapú zene, a frontleány életigenlése és a Lukácsházi Lucával közösen írt szövegek nem túl harsány, mégis markáns humora a hazai mezőnyből leginkább a Specko Jedno zenekarra és Rutkai Borira emlékeztet, anélkül, hogy epigonnak tűnne. Az első lemezen szereplő vagy arról lemaradt dalok mellett jönnek vadonatújak is a készülő albumról. Egy kicsi lányról szólnak, meg egy piros kabátos lányról, és nagyjából ugyanazt közvetítik, mint a korábban hallott dalok: menekülni kell, és van is hova menekülni a világ zaja elől, néha pedig éppen a zajra, az önfeledt mulatozásra van szükség.

Feldolgozást is kapunk a végére, a legendás Kex együttes Elszállt egy hajó a szélben című dalának felfrissített változatát. A hab a tetején viszont elmarad, a végig kulturáltan üldögélő közönségből senki nem tapsolja vissza a zenekart, és ez a passzivitás a mindennapi rohanással egyetemben mintha ugyancsak kortünet lenne. Szolid taps jutalmazza tehát a rövidke koncertet, senki nem kiabálja, hogy „vissza, vissza”, sajnos én is néma maradok, pedig szívesen hallgatnám még tovább. A kollektív bűnösség érzésével a lelkemben indulok haza, de azért előtte megbeszéljük a mosolygós Krisztával, hogy nemsokára interjúzunk egyet.

További cikkek