Nincs időd elolvasni? Vedd fel az olvasólistádra, és térj vissza a cikkhez később!

Az oldalon sütiket használunk a jobb működésért. Az olvasólista a sütik törléséig tárolja a mentett cikkeket.

OK
Olvasólista

Multimédiával fűszerezett színházi élmények

Top 5+1 multimédia-előadás

2018.11.25 — Szerző: Jónás Ágnes

A modern színház és színjátszás területén sorra jelennek meg olyan előadások, amelyeket különleges technikai megoldások, szoftveres és hardveres eszközöket is magába foglaló, 3D-s rendszerek használata jellemez. Ennek apropóján gyűjtöttük össze az elmúlt bő egy év budapesti és határon túli multimédiás produkcióit.

Multimédiával fűszerezett színházi élmények

Szerb Antal: Utas és holdvilág

Trafó Kortárs Művészetek Háza/TÁP Színház // Rendező: Vajdai Vilmos // Bemutató: 2017. szeptember 17.

Playback remix action – így aposztrofálja a TÁP Színház saját, Utas és holdvilág című előadását, amely különleges vizualitású előadással tiszteleg Szerb Antal kultregénye előtt. A nagyjából öt óra hosszúságú előadás rendhagyó és merész kísérlet a könyv világának megidézésére. Vajdai és alkotócsapata film noir stílusban gondolkodott, a narráció, a jazz-zene, a villogó neonképek pedig csak hab a tortán. Az expresszív vizuális világgal kevert előadás Vajdai Vilmos 2002-es rádiójátékát veszi alapul, amelyet Turay Tamás felkérésére és közreműködésével készített Szerb Antal klasszikus regényéből – a dialógustest mellé Vajdai ezúttal kiegészítő hangeffekt-konstrukciókat kevert. A rádiójátékra playbackelő színészek számára izgalmas kihívás ez, az élő színész és a rögzített hangzó szöveg találkozása automatikusan veti fel az eseményeknek való kiszolgáltatottság témáját.

 

Carl Orff: Carmina Burana

Magyar Állami Operaház/Erkel Színház // Koncepció: Bogányi Tibor, Könnyű Attila, Zászkaliczky Ágnes // Bemutató: 2018. szeptember 22.

Carl Orff Carmina Burana című kantátája újszerű tálalásban és tánccal ötvözve került az Erkel Színház színpadára a Magyar Állami Operaház előadásában. Zászkaliczky Ágnesfestő- és orgonaművész, Könnyű Attila forgatókönyvíró és Bogányi Tibor karmester koncepciója a szerző eredeti összművészeti elképzelését ötvözi. Az egyedülálló előadás egyik fontos pillére a 3D vizuális látványvetítés, melyre a Freelusion társulatát kérték fel – a vetítés helyben vezérelt, szabad kezet enged a karmesternek –, a másik pillér pedig Zászkaliczky Ágnes saját festményei. A mágikus képek nem illusztrálni hivatottak a zenét, hanem elmélyíteni a szöveg értelmét. A előadás színvonalát emeli Miklósa Erika, Horváth István, Szegedi Csaba/Haja Zsolt mellett a Magyar Nemzeti Balett művészeinek – Popova Aleszja/Gyarmati Zsófia,Oláh Zoltán/Szegő András, Bajári Levente/Vila M. Ricardoharmóniával telített mozgása. Az Operaház Zenekarát Bogányi Tibor vezényli, a nagyszabású produkciót előhang vezeti fel a Bordó Sárkány Régizene Rend, valamint Nagy Dániel Viktor/Vecsei H. Miklós közreműködésével.

 

E. T. A. Hoffmann: Homokember

Mozsár Műhely // Rendező: Orosz Ákos // Bemutató: 2018. május 3.

Orosz Ákos, a Vígszínház fiatal és tehetséges színművésze idén tavasszal rendezőként is bemutatkozott: az E. T. A. Hoffmann művén alapuló Homokember című összművészeti előadással debütált a Mozsár Műhelyben, mely nem csak izgalmas audiovizuális élményt ígér, hanem az objektív valóság, az idő múlásának, a halál közelségének és a félelem mibenlétnek témáit is feszegeti.A rendező Biljarszki Maxim médiaművésszel, Gyöngy Zsuzsával, Patkós Mártonnal, Lendváczky Zoltánnal és Zsótér Sándorral dolgozott aszürreális, háromdimenziós vetített világgal átszőtt projekten. A különleges hangulatot tüllök, függönyök, mozgásszenzorok, mikroportok és projektorok segítségével teremtették meg az alkotók, melyek a színészeket körülölelő világ replikájaként képesek működni.

 

Adrian Sitaru – Alina Grigore: Illegitim

Kolozsvári Állami Magyar Színház // Rendező: Adrian Sitaru // Bemutató: 2018. február 17.

Az előadás Adrian Sitaru 2016-os Ilegitim című filmjének továbbgondolása, mely egy szétesőben levő család életébe nyújt betekintést, ahol mindenki a saját előítéleteivel küzd, és mindegyiküknek megvan a maga igazsága. A nézőknek VR-szemüvegeken (3D élményt nyújtó eszköz) keresztül és a valóságban követhetik a színpadi történéseket. A színészeket nagy kihívás elé állított a produkció, ugyanis próbafolyamat alatt egyszerre dolgoztak színházi és filmes eszközökkel – először filmre rögzítették a történéseket, majd színpadi díszletben próbáltak tovább. A VR-felvételek operatőre Adrian Silișteanu, a vizuális effektek a Digital Apes munkáját dicsérik, a VR-technológiát az OroBlade biztosítja.

 

Frenák Pál Társulat: W_all

Trafó Kortárs Művészetek Háza/A Trafó, a sepsiszentgyörgyi M Stúdió és a Frenák Pál Társulat közös produkciója // Rendező és koncepció: Frenák Pál // Bemutató: 2018. november 1.

A W_allban Frenák Pál egy olyan álomszerű világot teremtett meg, amelyben a különböző szociális és kulturális háttérrel rendelkező előadók impulzív, de egységes képet mutatnak be a mai aktuális és feszült világról. E kreációt valódi társadalmi és szociológiai problémák inspirálták, s egy olyan asszociatív, gondolkodásra serkentő univerzumot tár a befogadók elé, mely a józan emberi gondolkodás gyökereit, alappilléreit kutatja. Az előadásban a mozgókép ihlette koreográfia 3D-vetítéssel egészül ki, ezzel egyfajta cinema-koreográfiai síkot hoznak létre az alkotók. A Frenák Pál Társulat tehetséges tagjai, Esterházy Fanni és Maurer Milán mellett feltűnik Lőrincz Emma frissen végzett táncművész, és a sepsiszentgyörgyi M Stúdió táncosai, Deák Zoltán és Polgár Emília is részt vesznek az előadásban. Az ír Eoin MacDonncha, a portugál táncos Annibal dos Santos és az amerikai Benjamin R. Jarrett nemzetközi művészek, valamint Kónya Tamás mozgássérült sportoló és Mázló Tímea siket és nagyothalló színésznő is emelik a kreáció színvonalát.

Ráadásképp következzék egy különlegesnek ígérkező jövő évi produkció:

 

STEREO AKT: Tisztasági festés

Trafó Kortárs Művészetek Háza/STEREO AKT // Rendező: Boross Martin// Bemutató: 2019. január 24.

2019. január 16. és 25. között zajlik majd a Trafó kulturális programsorozata, a harmadik NEXTFESZT, melynek változatlan célja, hogy nagyobb nyilvánosságot adjon kevésbé ismert, tehetséges alkotóknak, és párbeszédet alakítson ki a résztvevők között. A programsorozat keretében Tisztasági festés címmelhangjáték-rituálét hoz a Trafóklubba a STEREO AKT, a koncepciót – melynek középpontjában a múlttal való elszámolás, az egymáshoz és önmagunkhoz fűződő viszonyunk áll – Boross Martin, Bartha Márk és Thury Gábor dolgozták ki, az inspirációt Karl Ove Knausgard Halál – Harcom 1. című naplóregényének egy részlete adta. Az akusztikus világot, Bartha Márk zenei kompozícióit és a dramatizált hangjátékjeleneteket, a nézők fejhallgatón keresztül, egymással szembefordulva hallgathatják majd.

Leadfotó: Toldy Miklós


További cikkek