Nincs időd elolvasni? Vedd fel az olvasólistádra, és térj vissza a cikkhez később!

Az oldalon sütiket használunk a jobb működésért. Az olvasólista a sütik törléséig tárolja a mentett cikkeket.

OK
Olvasólista

Párhuzamos kiállítások a nyárra

#kinehagyd

2017.07.21 — Szerző: Sipos Tünde

Itt a nyár, amikor a legváltozatosabb lehetőségek nyílnak arra, hogy minél több és minél élménydúsabb programon vegyünk részt. Olyan kiállításokat állítottunk egymással párhuzamba, melyeket érdemes összefüggésbe helyezni, akár egymás után megtekinteni. Ha van egy szabad délutánod, és körülnéznél a városban, vagy ha alkalmad nyílik vidékre is elutazni, kapcsold össze a következő tárlatokat!

Hejettes Szomlyazók

Rügyfakadás

Új Budapest Galéria // 2017. május 31. – szeptember 3.

A kopár szik sarja

Ludwig Múzeum // 2017. július 14. – szeptember 10.

Nem, nem elírás, de az elnevezés első olvasásra bizarrnak tűnhet. Nem baj, ha keveset hallottál eddig a formabontó magyar művészcsoportról, de nem is véletlen, hogy egyszerre két helyen isjelentkeznek kiállítással. Az Új Budapest Galéria Rügyfakadás című tárlata a művészkollektíva együttműködésének korai szakaszát mutatja be, míg a Ludwig Múzeumban az A kopár szik sarja elnevezésű kiállítás keretében a későbbi munkákat gyűjtötték össze. Bár a közös tevékenység ideje nem tett ki hosszú időszakot – ugyanis az alkotók 1984–1992 között működtek csak szorosan együtt –, olyan nagymennyiségű, nem hagyományos értelemben vett műtárgy született tőlük, hogy bőven kitöltik a tereket. A rengeteg installáció, képek és videók együttesei kizökkentő, megnevettető, frissítő élményt biztosítanak.

 

Geometria a köbön

Külön utak. Karl-Heinz Adler és a magyar absztrakció

Kassák Múzeum és Kiscelli Múzeum // 2017. június 1. – szeptember 17.

Szuper óbudai program a Kiscelli Múzeum dombtetőn fekvő kápolnaterének felfedezése, amiben most az épületplasztikáké a főszerep. Ezen belül is Karl-Heinz Adler és magyar pályatársainak művei. Zománcokat, burkolatdíszítőelemeket, valamint geometrikus és színekben dúskáló kompozíciókat láthatunk. A Kassák Múzeumban pedig a német absztrakt művész és a korszak híres magyar alkotóinak viszonya tárul fel izgalmas történelmi kontextusba helyezve. Ha szereted az építészetet, és szívesen visszautaznál gondolatban az 1960-as évekbe, mindenképpen látogass el ezekre a kiállításokra! Sőt, ha lehetőséged van biciklizni, egy térkép segítségével Budapest rejtett zugaiban felfedezheted ezeket a művészeti értékeket in situ, azaz a valós helyükön is.

 

Cipőfétis

Bocskor, csizma, paduka – Kalandozás a lábbeli körül

Néprajzi Múzeum // 2017. március 5. – 2017. november 30.

Páratlanok – A szegedi papucs története

Móra Ferenc Múzeum (Szeged) // 2017. április 21. – december 31.

Csizma, papucs, szandál, klumpa, és még sorolhatjuk a különféle lábbelik változatos elnevezését. Körbetekintve a világ különböző viseletein, biztosan akadnak olyan darabok, amelyekről eddig sejtelmünk sem volt. Fából, selyemből, bőrből és egyéb anyagokból készült csodák idézik meg, mikor milyen sarkakat koptatott az emberiség a legkülönfélébb éghajlatokon. Ezekből a csodálatos viseletkiegészítőkből láthatunk válogatást Budapest főterén, a Néprajzi Múzeumban. Természetesen Magyarországon is vannak helyspecifikus lábbelik: ilyen például a szegedi papucs. A Móra Ferenc Múzeum külön tárlatot szervezett ezeknek a színes, virágos daraboknak, melyeket fel is lehet próbálni, történeteiket pedig interaktív módon ismerhetjük meg.

 

Arany János nyomában – Irodalmároknak

Önarck ép álarcokban

Petőfi Irodalmi Múzeum // 2017. május 15. – 2018. november 30.

Más csak levelenként kapja a borostyánt...” – Kincsek, kultusz, hatástö rténet

Országos Széchényi Könyvtár // 2017.április 28. – november 25.

Arany János művei általános iskolás korunk óta velünk élnek. Ismerjük balladáit, verseit, barátságait, családi történetét. A Petőfi Irodalmi Múzeum kiállítása arra vállalkozik, hogy a sokak által kutatott életmű olyan arcait is a közönség elé tárja, melyekről eddig kevés szó esett. A személyes relikviák mellett megelevenednek az író által életre keltett szereplők is. Az intézmény mestere az irodalmi kiállításoknak, így ezúttal sem fogunk csalódni. Azok számára, kik szeretnének még részletesebben foglalkozni Arany Jánossal, az Országos Széchényi Könyvtár nyújt lehetőséget: bepillanthatunk a két költőóriás, Arany és Petőfi eredeti kézirataiba. A Nemzeti Galéria válogatásában olyan képzőművészeti alkotásokat is megismerhetünk, melyek kapcsolatban állnak az életművel, az irodalom tekintetében pedig kortárs reflexiókkal is bővíthetjük ismereteinket.

 

A legújabb hullámok

XY – Újgenerációs lengyel–magyar festészet

MODEM (Debrecen) // 2017. június 17. – augusztus 6.

Passages of neo-anvant-garde

Platán Galéria // 2017 június 29. – augusztus 23.

A két kiállításon párbeszédbe kerül egymással a kortárs lengyel és magyar festészet. Amitől a koncepció igazán érdekessé válik, az az, hogy a generációk közötti reflexióknak is fontos szerep jutott. Hogyan fest egy húsz- vagy egy ötvenéves művész? Képtémáik összhangban vagy vitában állnak egymással? Játékos, komoly és pimasz, a társadalmi eseményekre érzékenyen reagáló vásznakat láthat az, aki Debrecenbe látogat. A budapestiek számára pedig a Lengyel Intézet galériája nyújt betekintést – egy igazán nemzetközi merítésből – az avantgárd művészet jelentőségéről. Itt is megjelennek politikai, társadalmi és gazdasági ügyek a művészet eszközei által. Lengyelországban idén ünneplik az avantgárd 100. évfordulóját, így az intézmény a felkért művészekkel együtt ezzel a tárlattal kíván csatlakozni ehhez az eseményhez.


További cikkek