×

A búcsúzás margóján
A hét verse Nagypál István ajánlásával
Urbán Bálint
2014 // 07. 01

Kis szünet után repül a Kortárs Online VERSes második „hét verse”, még a „madarak” témá­ban. Urbán Bálint rövid verse pimasz, s minden ízében a madár meta­forá­ját járja át, szár­nyalja túl. Nagypál István aján­lásá­val.
Urbán Bálint

A búcsúzás margóján


ha nem röpül már el semmi felettünk
se madár
se kő
se zuhanó repülő

magába fogadhat végleg
a humusz
éhező neuraszténiája

Ajánlás


Urbán Bálint verse pimasz. Pimasz abban a tekintetben, hogy nem mondja ki, mely madárra gondol, de finom, rövid utalásaiból kiolvashatjuk Antoine de Saint-Exupéry regényeiből ismert gépmadarat, amellyel legtöbb írása elkezdődik. És pimasz, mert egy-két elejtett szavával megidézi Arany János Toldiját és Jézus szállóigévé vált keresztényi tanítását is: „ha megdobnak kővel, dobd vissza kenyérrel!”

„ha nem röpül már el semmi felettünk” – így kezdődik a vers, amely a „hol jársz itt, ahol a madár se jár?” népmesei szólás kifordítása, ezt követi a meséből ismert ember nem lakta kietlen puszta radikálisan újszerű képe. Ez a költészet ironikus pontossággal mutatja be az emberi és a biológiai lét mulandóságát. Miközben felmerül az a kérdés is, hogy szállhatunk-e egyáltalán, mint a madár az ég felé.

Megosztás:

Előfizetés

Tarts lépést a kortárs kultúrával!
A Kortárs folyóiratra a képre kattintva lehet előfizetni.

Ajánló

Megjelent a Kortárs legfrissebb száma

Bővebben