Nincs időd elolvasni? Vedd fel az olvasólistádra, és térj vissza a cikkhez később!

Az oldalon sütiket használunk a jobb működésért. Az olvasólista a sütik törléséig tárolja a mentett cikkeket.

OK
Olvasólista

Találkozási pontok a jazzben

Jü: Jü Meets Møster

2015.07.09 — Szerző: Theisz Gábor

A Jü, a magyar kísérleti jazz-rock trió tavaly ősszel jelen­tette meg egy angol lemez­kiadó­nál első nagy­leme­zét, a Jü Meets Møstert. A nem­zet­közi szín­téren számos pozitív kriti­kával illették az albu­mot, érde­mes meg­nézni hazai szem­mel is, mit is hozott létre a formá­ció egy norvég szaxo­fonos­sal együtt­működve.

A Jü, a magyar kísérleti jazz-rock trió 2012-es alapulása óta egy EP-vel büszkélkedhet számos koncert- és stúdióvideó mellett, de múlt ősszel megjelent első nagylemezük, a Jü Meets Møster. A zenekar 2014 első negyedében kollaborált a norvég Kjetil Møster szaxofonossal egy koncert erejéig. A közös munka olyannyira jól sikerült, hogy eredményét ezen a lemezen üdvözölhetjük. Az anyag az angol Rare Noise kiadónál jelent meg – emiatt nemzetközi színtéren is forgalomba került, és mára számos kedvező kritikát tudhat magáénak. Éppen ezért itt az ideje, hogy a magyar színtéren is kellő figyelmet kapjon.A formáció mindhárom tagját más-más projektekből ismerhetjük: Mészáros Ádám gitárost a Péterfy Bori & Love Bandből, Halmos András dobost a Morningdeerből, Hock Ernőt a The Qualitonsból. Csak a nevek láttán is kijelenthetjük, hogy egy izgalmas gruppról van szó, hiszen tagjai különböző stílusok felől érkeztek.A jü kifejezés kínaiul annyit tesz: ‘áramlás’ –nem sok zenekarnál mondható el, hogy a név ennyire egyezzen a zene hallgatása közben keletkezett érzeteinkkel. A trió eddigi munkásságát legalábbis nagyon jól leírja: az ütemek és/vagy szólamok monoton folytonossága finom hangsúlyeltolódásokkal haladnak valami ismeretlen felé, amely gyakran érhet meglepetésként minket.A Jü Meets Møster mindössze hat számot tartalmaz, de ötvenkét perc játékidővel, tehát nagyléptékű, komplex dalokkal állunk szemben. A norvég jazzista közreműködése annyira jól beleilleszkedik a zenekar világába, mintha mindig is ott lett volna a hely a számára. A Jü inkább a rock különböző ágai felől közelít a jazz felé – letisztultabb, minimalista stílussal hígít e zenei műfaj sűrűn cizellált világán, míg Møster ezt gondolja kicsit tovább, hangulatában sötétebbé teszi, zeneileg tovább tágítja a Jü belső köreit. A szaxofonszólamok változatosan és nagyon ízlésesen vannak jelen a lemezen: hallhatunk szőnyegezést hosszú visszhangos effektekkel, zakatoló ritmusokat mozaikszerű sűrítéssel, de a klasszikus értelemben vett, a fő hangnemtől el-elmászó jazzszólók is megkapják a helyüket. A lemezindító Dear Johann című szám tört, szétesést színlelő bevezetője nagyon merész, aztán az addig nélkülözött gitár és basszus emeli be a dal vázát, melyet egy egészen őrületes végig tulajdonképpen szétjátszanak – a szaxofon sivítása hátborzongatóan hathat.

Ezzel szemben a következő szám, a Bahajan már sokkal letisztultabban, nyugodtabban építkezik az igen hamar érkező cezúráig, majd a basszusgitár masszív monotóniája szolgája az alapot a többi hangszer improvizációjához. A Morze (for Ágoston Béla) viszont a maga kilenc percével némiképp embert próbáló, mert javarészt csendes, függönyszerű hangkollázsokból, felelet-válaszokból tevődik össze, amelyekből néha kilibben egy-egy dallam. Ezek után a Hassassin szinte berobban, ez a lemez talán legerősebb és legsokszínűbb száma, a keleties lüktetésű kezdés ismét egy éles vágást követően izgalmas improvizációknak nyit teret. A KJU egy rövidke zajkollázs a Morzéhoz hasonlóan, amelyet könnyen érezhetünk művészieskedő tölteléknek. A lemezt záró One című dal egy igazi monstrum, nemcsak a maga tizennégy perce, hanem a háromnegyedétől hallható iszonyatosan súlyos stone-os ritmus miatt, amelyet addig nyújtanak, míg össze nem zuhan a struktúra, és zárásképp összefüggéstelen morajok, zörejek halkulnak a teljes csendig.

Úgy gondolom, hogy mindkét tábor megtalálhatja a maga kedvencét a lemezen, a jazzkedvelők éppúgy, mint a rockzene hívei. A jazz jelenlegi megítélése a művelt középosztály privilégiumaként predesztinálja a műfajt, a koncerteken csak okosan szabad nézni, ülve hümmögni zenei zsargonokat pufogtatva. A Jü nem ilyen, megmozgatja az embert, egyszerre lehet fejet rázni és csodálni a zenei megoldásokat. Nem minden momentuma megnyerő, de többször iszonyatosan magával tud rántani. A rockzene egyszerűségéből jólesik néha kitekinteni más műfajok felé – számomra most épp a Jüre esett a választás, és nem csalódtam, mert tetszik benne a düh és a játékosság elegye, és emellett azt is megmutatja, hogy lehet kicsit hülyére venni a (zenei) intellektust.


További cikkek