Nincs időd elolvasni? Vedd fel az olvasólistádra, és térj vissza a cikkhez később!

Az oldalon sütiket használunk a jobb működésért. Az olvasólista a sütik törléséig tárolja a mentett cikkeket.

OK
Olvasólista

A bestseller átka

Wolfgang Becker: Én és Kaminski

2016.04.25 — Szerző: Csiger Ádám

Ismét dramedyvel jelent­kezik a Good Bye, Lenin! író-rende­zője és fősze­rep­lője. Az Én és Kaminski egy sike­res regé­nyen alapul, ez viszont nem válik a film elő­nyére.

Ismét dramedyvel jelentkezik a Good Bye, Lenin! író-rendezője és főszereplője. Az Én és Kaminski egy sikeres regényen alapul, ez viszont nem válik a film előnyére.A címszereplő, Manuel Kaminski egy idős, valaha ünnepelt festőművész, aki a világtól elvonultan egy alpesi faluban tölti napjait. Azzal vált híressé, hogy kiállításain egy vak festő műveiként reklámozták pazar képeit, pedig csak később veszítette el teljesen a szeme világát. Ismerte Picassót, Matisse-t, Cocteau-t és Warholt, igazi zseni volt, de rég visszavonult. A másik hős Sebastian Zöllner (Daniel Brühl), egy fiatal és törtető művészetkritikus, aki épp Kaminskiról ír életrajzi könyvet. Megtudta, hogy a festő még nem is volt vak, amikor sztárrá vált. Könyve befejezéséhez már csak egy mélyinterjúra van szüksége Kaminskivel, de azt se bánná, ha agg alanya feldobná a talpát, mert akkor tuti bestseller válik a munkájából.A film roppant ígéretesen kezdődik. A nyitó szekvencia briliáns expozíció: híradót látunk Kaminskiről a halála apropóján, amiben Zöllner is nyilatkozik. Aztán kiderül, hogy Zöllner ezt csak álmodta, de a szcéna akár flash forwardnak is beillik – csak utólag tudjuk meg, mi történt valójában. A film a felütés után ötletes dramedyként folytatódik. Zöllner tökéletes antihős, akire sok lecke és nagyívű jellemfejlődés vár Kaminski hatására. Azonosulásra is alkalmas: fiatalként még nincs mögötte súlyos múlt, és kritikusként csak reflektál, nem pedig alkot, mint a festő, azaz nem tesz olyasmit, amit a néző ne tudna vagy akarna követni. Vele szemben Kaminski idős emberként kiforrott jellem, akinek múltja traumáival kell szembenéznie, és ebben van segítségére Zöllner, még ha ezt maga nem is sejti.A két féri szélsőséges jellem, gyökeresen különböző személyiség, érdekellentétek feszülnek köztük, így aztán összezárva változásra kényszerítik egymást, gyakori köztük a feszült konfliktus. A cselekmény megismerkedésük után felpörög, a film műfaja road és buddy movie-ba megy át: Zöllner a festő ismerőseivel készített interjúi során rájött, hogy Kaminski élete szerelme valójában nem halt meg, csak ezt hazudták a művésznek. Az újságíró és a szeszélyes aggastyán kocsival vágnak neki az exhez vezető útnak, Kaminski lánya viszont közben a rendőrséggel körözteti őket. Mivel a festő még vak is, komikus helyzetekbe keverednek. Wolfgang Becker már másodjára építi filmjét egy fiatal és egy idős karakter kapcsolatának dinamikájára, hiszen ő készítette a Good Bye, Lenin!-t is, ráadásul ugyancsak Brühllel a főszerepben, akinek még jobban áll ez a tenyérbemászó figura, mint a rendező előző dramedyjének főszerepe.

Egy ilyen indítást nem könnyű elrontani, de az Én és Kaminski színvonala a játékidő múlásával bizony lassan csökken. Az ígéretes kezdés után például flashback jelenetek sorozata következik, amelyekben Zöllner interjúvolja Kaminski ismerőseit. Ez már erőltetett expozíció, csak megakasztja a cselekmény lendületét, az így közvetített információnak inkább az újságíró és a festő párbeszédeiből kellett volna kiderülnie. A filmről lerí, hogy regényadaptáció, azok minden gyermekbetegségével. Hangalámondásos narrációban halljuk a hős gondolatait, sőt néha látjuk is, min jár az esze. Becker olcsó humorforrásként használja a szubjektív történetmesélést: egyáltalán nem következik a film koncepciójából, hogy a közönségnek a főhős fejéből (fejével) kell átélnie ezt a történetet. Inkább a regény való arra, hogy a befogadót közvetlenül beavassák a protagonista gondolataiba, nem a film.De még amikor dialógusok mozgatják a jeleneteket, Becker akkor is szószátyár, és sok beszédnek sok az alja. A művészet és a műkritika témáját felölelve túl sokat markol, így csak csapong – kevés a kiforrott, frappáns párbeszéd vagy monológ. A film humora is esetleges, nem igazán kapcsolódik az alapkoncepcióhoz. Becker a komikumot illetően inkább a mennyiségre utazott, nem a minőségre: Kaminski egy kis faluban lakik, és a nagyvárosi Zöllnernek alaposan meggyűlik a baja a vidéki élettel, csak épp ennek nincs sok köze egy művész és egy kritikus konfliktusához. A film egyaránt dráma és komédia, de ritkán egyszerre, inkább hol egyik, hol másik. Az elején vígjátéki, a végére pedig már inkább drámai a tónus, pedig inkább fordítva kellene lennie, így ugyanis egy felhőtlen, szinte börleszkes komédia után kell megpróbálnunk együtt érezni a karakterekkel.

A nyitány arról árulkodik, hogy az író-rendező tudta, hogyan kell filmdrámává adaptálni egy regényt, sikerül is felcsigáznia a néző figyelmét, aztán viszont már inkább a próza szabadabb, életszerűbb, tudatfolyam-stílusú mesélési metódusát követi, ami széttartó cselekményt eredményez. A koncepcióban rejlő drámai és komikus potenciál is elsikkad a film végére. Becker láthatóan beleszeretett a regénybe, és nem merte megkurtítani, a mozi így vagy félórával hosszabb is a kelleténél. Kár érte – a film így inkább elszalasztott lehetőség.

Pont: 6/10

Én és Kaminski (Ich und Kaminski)

Színes, fekete-fehér, feliratos, belga-német játékfilm, 124 perc, 2015

Rendező, forgatókönyvíró: Wolfgang Becker

Operatőr: Jürgen Jürges

Zene: Lorenz Dangel

Szereplők: Daniel Brühl, Jesper Christensen, Amira Casar, Geraldine Chaplin

Bemutató dátuma: 2016. április 21. (Forgalmazó: Cirko Film)

További cikkek