×

Ezek az öregek
Fonográf-koncert a Budapest Sportarénában
Soós Tamás 2018 // 02. 19

Többnek indult, végül idilli nosztalgiázásba csapott át Szörényi Levente és Bródy János vélhetően utolsó közös fellépése február 16-án.
Tovább

Szerelem a pokolban
Szász Attila: Örök tél
Benke Attila 2018 // 02. 16

A szovjet kényszermunkatáborokról sokáig nem beszélhettek a magyar túlélők. Szász Attila és Köbli Norbert műfajfilmes keretek között invitál történelmi ismereteink kibővítésére, a traumák feldolgozására. Az Örök tél premierje február 25-én lesz a Duna tévén.
Tovább

Helyzetfelismerés
Interjú Papp Dénessel
Juhász Tibor 2018 // 02. 15

A közönség nagy része talán a KISAVAS zenekar frontemberekén ismeri Papp Dénest, akinek nemrég jelent meg második, Csóva című könyve – az először verseskötettel (Vedlés) jelentkező szerző ezúttal elbeszéléseit gyűjtötte össze. Eddigi irodalmi pályájáról, a kör és a körző viszonyáról, valamint a „borsodiságról” is beszélgettünk vele.
Tovább

Semmit magamról
Interjú Szabó Klára Petra képzőművésszel
Ványa Zsófia 2018 // 02. 14

Szabó Klára Petra két új sorozattal jelentkezik legújabb egyéni kiállításán, amelynek a VILTIN Galéria ad helyet. Semmit magamról – állítja a válogatás címe, ehhez képest mégis váratlanul nyílt és húsbavágóan kitárulkozó alkotásokkal találjuk szembe magunkat. Erről, de korábbi jelentős alkotásokról is beszélgettünk a művésszel.
Tovább

Egyszerű kommentár
Jász Attila: Boldog temető
Rédai Gergely 2018 // 02. 12

Jász Attila egyfajta könnyed hangú baráti tárlatvezetésre vállalkozik csupán: bizonyos képek előtt hosszabban időzik, máskor mintha csak egy pillantást vetne a vászonra, kedve szerint. De a képleírások nem elég ambiciózusok ahhoz, hogy az átkódolás élményszerűvé váljon, és a képaláírások sem kalauzolnak minket messzebbre, mint ameddig a szemünk lát.
Tovább

Arany és a világzene
Nana Vortex: Aranylemez
Varró Annamária 2018 // 02. 09

A Nana Vortex lemeze izgalmas vállalkozás, eklektikus világzenei kalandozás Arany János verseinek és dallamainak nyomában. Legnagyobb erénye hátránya is: túlzottan eklektikusra sikerült ez a tíztételes zenei antológia.
Tovább

ZÁPvilág
Spiró György: Kőbéka
Argejó Éva 2018 // 02. 08

Spiró György új regényének főhőse, Melák Kálmánka tértől és időtől eloldozva beutazza szinte az egész világot, de enyhet és nyugalmat sehol nem lel. Idehaza pedig még ennél is rosszabb várja.
Tovább

„A kitűzött célokat bőven túlszárnyaltuk”
Beszélgetés Kedves Péterrel
Jónás Ágnes 2018 // 02. 06

Merni kell nagyot álmodni! – halljuk sokszor az unalomig ismételt mondatot. A Belau, az elektronikus zenei alapokon popzenét játszó formáció kiváló példa arra, hogy igenis merni kell nagy volumenű célokat kitűzni magunk elé. Az idén már a Eurosonicra készülő zenekar alapítójával, Kedves Péterrel beszélgettünk.
Tovább

A divatház asszonya
Paul Thomas Anderson: Fantomszál
Szabó Ádám 2018 // 02. 05

Remekműstátuszig ugyan nem viszi, de Paul Thomas Anderson legújabb filmje így is nagyon jó: a hagyományos szerelmi történetek fonákját nyújtja.
Tovább

Amerika itt van velünk
Interjú Fekete-Kovács Kornéllal
Király-Szombathy Zita 2018 // 02. 02

A koncertre járó közönség körében igencsak kedveltek a Müpa egésznapos tematikus maratonjai, amelyek egy-egy zeneszerző köré épülnek. Idén a szerkesztők a rendezvénysorozat középpontjába a 100 éve született zeneszerző-karmestert, Leonard Bernsteint és személyén keresztül az amerikai zenét állították. Az egyik előadást a jazz népszerű hazai művelője, a Modern Art Orchestra tartja, amelynek vezetőjével, Fekete-Kovács Kornéllal beszélgettünk.
Tovább

Előfizetés

Tarts lépést a kortárs kultúrával!
A Kortárs folyóiratra a képre kattintva lehet előfizetni.

Ajánló

Megjelent a Kortárs februári száma

Bővebben