• Ezekre bólogatunk a hónapban

    Koncertajánló márciusa

    2019.03.06 — Szerző: Theisz Gábor

    Itt a tavasz, de azért még ne vágyakozzunk a szabadtérre: a klubkoncertek utolsó felvonása következik Budapesten. Lesz hálószobazene, punkos lazaság, karneváli szatíra, ami a feje tetejére állítja majd a hallgatóságot. Sokféle érzéssel, hangulattal készíthetjük magunkat arra, amikor a tér kinyílik. Tessék szemezgetni!

  • Ezekre bólogatunk a hónapban

    Punkrock nőiesen – Screaming Females (US)

    Dürer Kert (az A38 szervezésében) // 2019. március 10.

    A punknak amúgy is sokféle válfaja van, a stílus pedig tovább rétegződhet, ha az egyik tag markáns személyisége átüt a megszokott kereteken. A Screaming Females épp ilyen – Marissa Paternoster énekhangja és játéka kiemeli a zenekart a punkszcéna tömbjéből. A zenéjükre is vegyes fogalmakat szoktak használni fogódzóként: grunge, indie. Valószínű, hogy az előbbiek miatt van az, hogy a kritika pozitívan üdvözli immáron hetedik lemezüket is, az All at Once-t, ennek apropójából érkeznek hozzánk a tengerentúlról.

     

    Tavasz tündérek – Tudósok (HU), N.O.M. (RUS)

    A38 // 2019. március 15.

    A hazai underground veteránjainak még mindig töretlen a népszerűsége. A Tudósok ízig-vérig szociohorror – nem is várnánk el mást a tudomány embereitől, mint hogy mindenfajta mellébeszélés nélkül, kíméletlenül közöljék a tényeket. A frontember, drMáriás szövegei által jókora iróniával ábrázolt mindennapjainktól egyszerre nevetjük és szégyelljük el magunkat. Ha valaki meg-megállna ettől a kétirányú hadviseléstől, nincs esélye, mert a táncolható groove-ok és drMáriás abszurd monológjai rögvest továbblendítik a nehezén. A karneváli hangulat teljességéért a N.O.M lesz a felelős – a banda szemmel láthatóan az orosz megfelelője a Tudósoknak. Ezt az estét nem tesszük majd zsebre, minden ki lesz fordítva önmagából.

     

    A zaj és zene határán Xiu Xiu (US)

    Dürer Kert // 2019. március 9.

    Amerika a szélsőségek országa – ismerős lehet az állandó jelző. Értsük bárhogyan is, a Xiu Xiu eklektikussága és furasága bizonyosságként szolgálhat. A Jamie Stewart vezette formáció most ismét ellátogat hozzánk, a februárban megjelent Girl with Basket of Fruit című lemezét járatja meg a Dürer Kertben. Az anyag hozza a megszokhatatlanul félelmetes hangmontázsait és emberpróbáló struktúráit. Kísérleti zene lévén ínyenceknek szól ez az este: akik rá merik bízni magukat Stewart úrra, izgalmas túrán vehetnek részt valahol zene és a zaj mezsgyéjén.

     

    Pentagramma ível az égen – Apey and the Pea (HU), Dungaree (HU)

    Barba Negra // 2019. március 16.

    A metálzene apró betűs részét is elolvasták, saját képükre formálták, és azóta is csak ível felfelé Apey and the Pea pentagrammája. A hazai metálvilágra újra fény vetült Apey-ék sikere által, és hogy mi a titkuk? Csak el kell mennünk egy koncertjükre, és megértjük (ha esetleg a lemezeik nem győztek meg): az a fajta őserő, mocsok és lázadás, amit képviselnek, megmozgatja a lelkünk mélyén megbúvó visszafogott polgárt. A headbangelés biztos – akik jobban érvényesítik a bennük rejlő dühöt, azoknál még pogó is lehet belőle. A ráhangolást az igen jól megmunkált szegedi Dungaree zenéje fogja szolgáltatni.

     

    Neoalter találkozás – Madrapur (HU), Hold Utca (HU)

    Mika Tivadar Mulató // 2019. március 28.

    Fiatal zenekarok – frissek, feltörekvők, mondanivalóval. Mindkét banda a múlt évben jelentette meg első lemezét, és mindkettő (manapság ritkaságszámban) magyarul szólaltatja meg szövegeit. A Madrapur egy országos turné keretein belül látogat a mulatóba, zenéjük hangulata inkább a naposabb, tüzesebb oldalt fogja meg egy képzeletbeli érzelmi skálán. Punkos riffjeik egy elszabadult házibulit juttathatnak az eszünkbe. Ezzel szemben a Hold utca, mint ahogy a nevük is mutatja, az árnyékos, sejtelmes oldal felől közelít az este nagy igazságaihoz. A szellősebb hangszerelés, a lassabb tempó szemlélődőbb pillanatokat enged meg a hallgatóknak. Az alter még mindig él, új köntösben tetszeleg, kétféle hangulatban. Jó este lesz ez.

    Leadkép forrása: www.durerkert.com


  • További cikkek