• Szorokin, Sjón, Cartarescu és Erlend Loe a PesTexten: Nemzetközi sztárírók és a hazai kulturális élet legjava a 2022-es irodalmi fesztiválon

    2022.09.27 — Szerző: PesText — Támogatott tartalom

    A PesText Nemzetközi Irodalmi és Kulturális Fesztivált 2022-ben immáron negyedik alkalommal szervezi meg a MISZJE (Magyar Irodalmi Szerzői Jogvédő és Jogkezelő Egyesület) a Petőfi Kulturális Ügynökség szakmai közreműködésével.

  • PesText. Fotó: Stepmotions  Kép forrása: PesText
    PesText. Fotó: Stepmotions
    Kép forrása: PesText

    A világirodalmi fókuszú PesText szeptember 23. és október 1. között zajlik három budapesti helyszínen (Három Holló, Millenáris, Deák17 Galéria). A kiemelt fellépők között szerepel Vlagyimir Szorokin, Sjón, Bridget Collins, Marie Aubert, Mircea Cărtărescu, Max Porter és Erlend Loe. Az irodalmi beszélgetéseken kívül koncertek, kiállítások, workshopok és képregényes tematikájú események is helyet kapnak. A külföldi fellépők mellett a hazai kulturális élet legjava is fellép a fesztiválon, a teljesség igénye nélkül: Karafiáth Orsolya, Totth Benedek, Závada Péter, VENI és Iamyank. A PesText idén első alkalommal a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál hivatalos partnere és afterpartija. Íme egy ízelítő a PesText programjaiból.

    Szeptember 28., szerda

    18:00–19:00

    Helyszín: Három Holló

    Jonathan Cullerrel Kulcsár-Szabó Zoltán beszélget

    Jonathan Culler amerikai irodalomkritikus, az amerikai irodalomelmélet egyik legmeghatározóbb alakja. Művei a költészet legelemibb kérdéseitől kezdve az elmélet és az irodalom összefüggéséig rengeteg izgalmas problémával foglalkoznak. Az Irodalomelmélet című könyve eredetileg az Oxford Kiadó nagy múltú Very Short Introduction című sorozatában jelent meg, majd rövid időn belül hangos szakmai és közönségsikert aratott. A többi, bevezető jellegű szakmunkától eltérően nem történetileg vagy tematikusan csoportosítja az egyes irodalomelméleti iskolákat, hanem a tágabb közönség számára is releváns kérdéseket jár körbe, bemutatva az irodalomelmélet által adott válaszokat: Mi az elmélet és mi az irodalom? Mi lehet a szöveg jelentése? Hogyan lehet a nyelvvel cselekedni? Miként reagált az irodalomtudomány a környezeti változásokra?

    PesText  Kép forrása: PesText
    PesText
    Kép forrása: PesText

    Szeptember 28., szerda

    19:00–20:00

    Helyszín: Három Holló

    Max Porterrel Totth Benedek beszélget

    Max Porter angol író. Első regényével, A bánat egy tollas állattal, amely közel harminc nyelven jelent meg, elnyerte többek között a The Sunday Times „Az év fiatal írója” díját és a Dylan Thomas-díjat. Kötetei nem hagyományos prózanyelvet követnek, sokkal inkább kísérletezőek: mind tipográfiai, mind nyelvi értelemben. A gyakran perspektívát, több hangot váltogató szövegeiben egyaránt fontos szerepet játszik a gyász és a veszteség.

    Szeptember 30., péntek

    18:00–19:00

    Helyszín: Három Holló

    Erlend Loe-val Karafiáth Orsolya beszélget

    Erlend Loe Norvégia egyik legnépszerűbb kortárs írója. Egyszerre végtelenül vicces és komoly, fajsúlyos és hihetetlenül könnyed – vagyis letehetetlen. 1993-ban jelent meg első regénye, az Elfújta a nő, amelyet 2007-ben megfilmesítettek (rendező: Petter Naess). A nagy áttörést három évvel későbbi műve, a Naiv.Szuper. jelentette 1996-ban. Regényein kívül írt még gyerekkönyveket, forgatókönyveket és kritikákat is. 2009-ben a Titanic filmfesztiválon az Észak c. film forgatókönyvéért elnyerte a diákzsűri fődíját és a Hullámtörők-díjat. Fordítóként és tanárként is tevékenykedett. Dolgozott pszichiátriai intézetben, forgatott rövidfilmeket és videoklipeket, s színészként is kipróbálta magát.

    PesText. Fotó: Beliczay László  Kép forrása: PesText
    PesText. Fotó: Beliczay László
    Kép forrása: PesText

    Szeptember 30., péntek

    19:00–20:00

    Helyszín: Három Holló

    Sjónnal Dunajcsik Mátyás beszélget

    Sjón izlandi költő, regényíró, szövegíró és forgatókönyvíró. Első verseskötete 1978-ban jelent meg, műveit azóta több mint harminc nyelvre fordították le. Björkkel is dolgozott együtt, többek között a Lars von Trier rendezte Táncos a sötétben című film betétdalaihoz írt szöveget. A macskaróka című műve 2005-ben elnyerte az Északi Tanács Irodalmi Díját. A 2022-es Északi című történelmi akció-filmdráma egyik forgatókönyvírója. Magyarul megjelent művei: A macskaróka (2011), A cethal gyomrában (2015), a CoDex 1962 (2020).

    Szeptember 30., péntek

    17:00–18:00

    Helyszín: Millenáris

    Viola Ardonéval Czakó Zsófia beszélget

    Viola Ardone olasz írónő Gyerekvonat című regénye 2020-ban jelent meg az Athenaeum Kiadó gondozásában. A kötet a 2018-as frankfurti könyvvásár egyik sikerszerzeménye volt, és huszonöt nyelvre lefordították. Legújabb regénye, Oliva Denaro címmel 2022 szeptemberében fog megjelenni Todero Anna fordításában. Viola Ardone regénye igaz történeten alapul, és a társadalmi szerepekben rejlő erőszakot kutatja, amelynek valamilyen formában mindenki az áldozata. Oliva Denaro felejthetetlen karakter, hallgatag apja pedig a kortárs olasz irodalom egyik legmegindítóbb férfialakja. A beszélgetés előtt, 16 órától a szerző az Athenaeum Kiadó standjánál dedikál.

    Október 1., szombat

    19:00–20:30

    Helyszín: Három Holló

    Bridget Collinsszal Gyárfás Dorka beszélget

    Bridget Collins brit írónő a cambridge-i King’s College-ban hallgatott angol irodalmat, majd a Londoni Zene- és Színházművészeti Akadémián tanult színművészetet. Hét sikeres ifjúsági könyv, valamint két színmű szerzője, melyek közül az egyiket az edinburgh-i Alternatív Művészeti Fesztiválon mutatták be. Első, felnőtteknek szóló regénye, A könyvkötő első helyezést ért el a Sunday Times bestsellerlistáján. Bridget Collins élénk képzelőerővel alkot új világokat, nem véletlenül tartják a fantasztikus regények egyik legjelentősebb, markáns, új hangjának. Kötetei magyar nyelven – A könyvkötő, Árulások – a 21. Század Kiadó gondozásában jelentek meg.

    PesText. Fotó: Stepmotions  Kép forrása: PesText
    PesText. Fotó: Stepmotions
    Kép forrása: PesText

    Október 1., szombat

    19:00–20:30

    Helyszín: Három Holló

    Mircea Cărtărescuval Fancsali Róbert beszélget

    Mircea Cărtărescu román író, költő és esszéíró. A román irodalomkritika a nyolcvanas évek nemzedékének legfontosabb alkotói között tartja számon, és hazája legsikeresebb kortárs írói közé tartozik. Több vers- és prózakötet társszerzője, román, német, angol, francia, amerikai, orosz, olasz antológiák szereplője, külföldi sajtókiadványok időszakos munkatársa. Könyvei magyarul a Jelenkor és a L'Harmattan kiadónál jelentek meg.

    Október 1., szombat

    11:00–12:00

    Helyszín: Millenáris

    Jean-Claude Mourlevat-val László Kinga beszélget

    Jean-Claude Mourlevat a francia gyerek- és kamaszirodalom egyik legismertebb szerzője. Különösen közel állnak a szívéhez a tündérmesék és a fantasy műfaja, semmihez sem hasonlítható mesevilágokat teremt, amikben öröm elmerülni. 1998-ban jelent meg első könyve, azóta majdnem 20 nyelvre fordították le történeteit. Az Astrid Lindgren Emlékdíj az egyik legrangosabb gyermekirodalmi kitüntetés, amelyet 2021-ben neki ítéltek oda. Kötetei magyarul a Pagony, a Vivandra, a Móra Kiadó és a Könyvmolyképző Márkabolt gondozásában jelentek meg. A beszélgetést követően a szerző a PesText standjánál dedikál.

    Október 1., szombat

    17:00–18:00

    Helyszín: Millenáris

    Marie Aubert-ral Veiszer Alinda beszélget

    Marie Aubert norvég író, újságíró, Oslóban él. Első regénye, a Felnőtt emberek (2019) lelkes fogadtatásban részesült, és 2020 tavaszán elnyerte a norvég Ifjúsági Kritikusok Díját. Könyvét több nyelvre lefordították, magyarul Pap Vera-Ágnes fordításában adták ki 2021-ben a Scolar Kiadó gondozásában. 2022-ben Ha történne valami címmel jelent meg novelláskötete. A beszélgetést követően a szerző a Scolar Kiadó standjánál dedikál.

    PesText Nemzetközi Irodalmi és Kulturális Fesztivál

    2022. szeptember 23. – október 1.

    Három Holló – Millenáris – Deák17 Galéria

    A PesText összes programja ingyenes, de némelyik regisztrációhoz kötött, részletek a PesText weboldalán és Facebook-oldalán.

    A megjelenés támogatója: PesText


  • További cikkek