Nincs időd elolvasni? Vedd fel az olvasólistádra, és térj vissza a cikkhez később!

Az oldalon sütiket használunk a jobb működésért. Az olvasólista a sütik törléséig tárolja a mentett cikkeket.

OK
Olvasólista

Kincs a pincében

A tolonc – MaNDA DVD

2016.05.25 — Szerző: Vass Éva

Hosszas restaurálás után DVD-n is elér­hetővé vált a Casab­lanca ren­dezője, Kertész Mihály két fenn­maradt magyar játék­film­jének egyike, A tolonc (1914). A több mint száz­éves alko­tásban fel­tűnik a színész­legenda, Jászai Mari is.

Hosszas restaurálás után DVD-n is elérhetővé vált a Casablanca rendezője, Kertész Mihály két fennmaradt magyar játékfilmjének egyike, A tolonc (1914). A több mint százéves alkotásban feltűnik a színészlegenda, Jászai Mari is.A film kalandos körülmények között került elő: 2006 tavaszán a New York-i Magyar Ház ház dohos pincéjében tizenhat doboznyi filmre bukkantak. A tekercsek hazaérkezését követően derült ki, hogy az egyik rozsdamarta dobozban Kertész Mihály (1886-1962) magyar nyelvű játékfilmje, A tolonc rejtőzik. [Korábban csupán egy 1919-ben gyártott rövid propagandafilm, a Jön az öcsém volt elérhető abból a közel negyven némafilmből, amit Kertész Magyarországon rendezett, később előkerült Az utolsó hajnal (1917) című másik játékfilmje is.] Az azonosítást (2008) követően megkezdődött a több évig tartó helyreállítási munka: mivel egy roncsolt állapotú, régi, gyúlékony nitró kópiáról volt szó, rendbehozatala hatalmas kihívás elé állította a szakmát. Végül a Magyar Filmlaborban zajló munkálatoknak köszönhetően új életre kelt a filmtörténeti unikum, így keletkezése után egy évszázaddal elkezdhette „második virágkorát”.

A szépen restaurált kópián bájos szerelmi történet elevenedik meg, amelyben a színészlegendát, Jászai Marit is láthatjuk. A Tóth Ede színművén alapuló film nem remekmű, de ma is nézhető, élvezhető alkotás. Kertész már e korai némafilmjében is megvillantotta zsenijét: bravúrosan adagolja a feszültséget, végig sikerül fenntartania az izgalmat. A direktor erős felütéssel rögtön az események közepébe csap. A film főhőse, Liszka (Berky Lili) előtt lelepleződik egy régi titok: az addig apjának hitt férfi valójában a nagybátyja, aki halálos ágyán megvallja a lánynak, hogy sok-sok évvel korábban Liszka édesanyját férje meggyilkolásáért börtönbe zárták, ezért ő fogadta örökbe és vállalta felnevelését. Liszka az elhallgatott tragédia hallatán elhatározza, hogy útnak indul megkeresni elhunytnak hitt édesanyját. A cselekmény egyik szála a múltban történt tragédia körül bonyolódik – a családi szerencsétlenség okozta krízishelyzet kihívások elé állítja a magára maradt főhősnőt.

Nyomorúságának enyhítésére Liszka cselédlánynak szegődik Kontráékhoz, ahol hamarosan megismerkedik Miklóssal (Várkonyi Viktor). Itt kapcsolódik be a történetbe az érzelmi szál: a két fiatal között szerelem lobban, s a hangsúly a továbbiakban a kapcsolatukra kerül. Kertész egyéb bonyodalmak sokaságával fokozza, vígjátéki eszközökkel, komikus mellékszereplőkkel, gegekkel azonban oldja is a szerelmi dráma komolyságát A főhősnőt a társadalmi különbségből és az emberi gonoszságból fakadó konfliktusok teszik próbára: Kontráné a családi ékszerek ellopásával gyanúsítja meg. A lány számára a legfájóbb az ügyben, hogy ártatlanságában még hőn szeretett Miklósa is kételkedik, elfordul tőle. Berky Lili drámai erővel formálja meg az üldözött ártatlanságot Liszka személyében, aki végül szenvedéseiért elnyeri jutalmát.A film megszületésének hajnalán készült alkotáson még a színház hatása érződik, de Kertész már belecsempészett művébe egy-két kreatív mozgóképes megoldást is: a belső felvételek mellett fontos szerepet kap például az erdélyi táj.

A filmmel kapcsolatban érdemes felidézni, hogy Kertész pályája az 1910-es évek elején magyar földről indult: a kolozsvári székhelyű Prója stúdióban 1914-ben három filmet készített (Bánk bán, A tolonc, A kölcsönkért csecsemő). Az első világháború idején hagyta el Magyarországot, először Svédországba, Franciaországba, Németországba, majd 1927-ben a tengerentúlra hívták, ahol a Warner Brothers állandó munkatársnak szerződtette; több mint száz filmhez köthető a neve. A Casablancával vált világhírűvé, amelyért 1943-ban rendezői Oscar-díjat kapott. Korai munkája, A tolonc nagy sikert aratott nemcsak itthon, hanem külföldön is, ennek köszönhetően juthatott el egészen Amerikáig – mostantól pedig minden filmbarát polcán ott lehet.

Pont: 7 /10

A tolonc (The Undesirable)

Fekete-fehér, virazsírozott magyar némafilm, 1914 MaNDA DVD 2016
Rendező: Kertész Mihály
Író: Tóth Ede
Forgatókönyvíró: Janovics Jenő
Operatőr: Fekete László
Kísérőzene: Pacsay Attila (2014)
Szereplők: Berky Lili, Jászai Mari, Várkonyi Mihály, Szentgyörgyi István, Simon Marcsa
(Gyártó: Prója Film)

További cikkek