Nincs időd elolvasni? Vedd fel az olvasólistádra, és térj vissza a cikkhez később!

Az oldalon sütiket használunk a jobb működésért. Az olvasólista a sütik törléséig tárolja a mentett cikkeket.

OK
Olvasólista

Textil a jövőben

EJTech: Sensescapes – Kiállítás a FISE Galériában

2015.10.30 — Szerző: Sipos Tünde

A FISE Galériába lépve forma­bontó módon inter­aktív, szinte élő, mozgó, cse­lek­vő és han­gokat adó mű­tár­gyak­kal ta­lál­juk szem­be ma­gun­kat. Kárpáti Judit Eszter és Este­ban de la Torre a mecha­nikus tech­no­lógiai rend­sze­rek lehe­tő­sé­geit ötvö­zik a tex­tilek vilá­gával, ahol eszté­tikum helyett a tár­gyak­kal való köz­vetlen kap­cso­lat­terem­tésen van a fő hang­súly.

Textil. Texo. Textúra. Összekapcsolódás. A művészi alapanyag fogalma magában hordozza a kapcsolatteremtés, összefonódás jelenségét. Kárpáti Judit Eszter (HU) és Esteban de la Torre (MEX) az EJTech projekten belül a technológia és a művészet összehangolásából közös kutatómunkájuk során e-textileket és izgalmas, több érzékszervet bekapcsoló installációt hív életre. Ennek gyümölcseit láthatjuk az idén 33 éves fennállását ünneplő Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesület kiállításán elektromos textilsorozat formájában.A bemutató terét különféle sokat sejtető, de még ismeretlenségbe burkolózó szerkezetek uralják. Első benyomásra olyan, mintha egy gépteremben lennénk. Viszont a sok huzal, elektronikus eszköz, gombnyomásra működő berendezés körében különféle anyagú, mintázatú és viselkedésű textilt is felfedezhetünk. A kiállítás fogalmán túlmutató interaktív tér külső behatásokra változik élővé. Nagyszerűen sarkallja cselekvésre, majd érzékelésre a befogadót – ez a tapasztalat nyújtja egyben a művek esztétikai élményét is. Ám bonyolulttá válhatna ez a vállalkozás, ha nem adnának mankót a látogatók számára. A művészek megértést segítő kiállítási vezetőben minden műhöz magyarázó használati utasítást és egyfajta értelmező, megközelítési módszert is adtak, melyet kifejezetten ehhez a kiállítótérhez készítettek.
Az alkotópáros munkái ráirányítják a figyelmet a különféle tárgyak evolúciójára. Döbbenetes, hogy a mindennapjainkat végigkísérő tárgyak milyen fejlődésen mentek keresztül az elmúlt évtizedekben. A kiállítás megnyitóján dr. Tillmann József rávilágított arra, hogy ezek a velünk élő és mozgó tárgyak már nemcsak kísérnek minket, hanem elkezdtek nézni, hallani, viszonyulni hozzánk. Ennek következtében valóban intelligenssé váltak tárgykultúránk egyes darabjai.Ezeket a tárgyviselkedési jelenségeket realisztikusan mutatják be a Sensescapes művei, péládul az emlékező textilnek nevezhető konstrukció, amely hosszú másodpercekig tükrözi a hozzá nyomás által érintett formát. Közben a kiállítótér közepét egy nagyméretű textilnyomtató uralja. Legegyszerűbben és legérzékletesebben viszont egy lézerrel működő, távirányítású rajzoló szerkezetet próbálhatunk ki, mely szintén egy ideig megőrzi a kivetített rajzolatokat, melyek később újraírhatóvá válnak. Még a hangzás dimenziója is megjelenik, amikor különféle mechanikus segítőerőkkel egy textilen keresztül, érintés által különféle dallamok lejátszását teszi lehetővé.Ahogyan bemutatkozójukban ők magunk is írják, a művészpáros célja, hogy az egyes munkák az érzékelési rendszerünket eluraló sztenderdizált hierarchia újragondolását szorgalmazzák, valamint integratív szemléletükkel az új művészet lehetőségeit vizsgálják. Ez az izgalmas interaktív tér a tudományterületek összekapcsolódását próbálja érzékelhetővé tenni a különféle technológiák és anyagok kölcsönhatásának bemutatásával.

A tárlat filozófiája az egyik újraértelmezett „Liquid” feliratú falikárpiton összegződik, mely mottóként is szolgál: „Az állandóság maga a folyékonyság”. Ez a frappáns filozófiai megállapítás méltán került a tárlat gondolatkörének középpontjába.A kiállítás látogatás elő perceiben a gépek láttán idegenségérzet lehet úrrá rajtunk, de a használati útmutatót bátran használva egy nagyon izgalmas út járható be a művészet, a technika és a design dimenziójában. A textil úttörését az EJTech munkásságában fantasztikus koncepciók, mérnöki pontosság és végtelen kreativitás jellemzi. Az alkotók előtt álló pályához még nagyobb terek bevonását és meghódítását kívánhatjuk még.

EJTech: Sensescapes

FISE Galéria, 2015. október 27 – november 12.

További cikkek