×

Ellakni, nézelődni – beszélgetés Károlyi Csabával

2020.09.26

„Ez az élet, ez a hely és ez a kor az enyém, nincs másik” – írja Pompás hely című új kritikakötete előszavában Károlyi Csaba, az Élet és Irodalom könyvrovatának szerkesztője, a lap főszerkesztő-helyettese, egyben az ELTE Esztétika Tanszékének tanára. Kritikusi gyakorlatáról is kérdeztünk.
Tovább

Összetört szív és cukormáz – kritika a Hab című filmről

2020.09.26

Szerethető romantikus komédiával mutatkozott be a Lakos Nóra. A Hab az Amélie csodálatos élete hangulatvilágát idézi meg: egy könnyed, de mégsem bugyuta romkom szerelemről, hazugságokról és boldogságról.
Tovább

Haza a nyelvben – kritika Tompa Andrea Haza című regényéről

2020.09.25

Megérkezik-e egyszer a folyton úton lévő ember? Miközben azt hisszük, hogy az országváltás rendkívül tudatos választás, néha csak úgy kicsúszunk a régiből, bele az újba. De miért hatalmasodik el rajtunk a hazaszerelem és a hazabetegség, azaz a honvágy?
Tovább

2020.09.24Tovább

A létezés téveszméje – kritika A befejezésen gondolkozom című filmről

A cím megtévesztő: elsőre egy párkapcsolat lezárására utal, de Charlie Kaufmannál a mindennapi problémák, a rutinszerű kételyek, az unalmas dilemmák soha nem ilyen egyszerűek. Most is fejest ugrik mások tudatába, a létezés, az (ön)azonosság, a szubjektív idő- és énérzet koponyarepesztő kérdései közé.

2020.09.24Tovább

Térey János

1970-2019

Előfizetés

Tarts lépést a kortárs kultúrával!
A Kortárs folyóiratra a képre kattintva lehet előfizetni.

Ajánló

Megjelent a Kortárs legfrissebb száma

Bővebben