×

Dialógusok
Villáminterjú a Kortárs és a Typotex új programsorozatáról
Hekler Melinda
2017 // 10. 06

Gének, etikák, génetikák címmel kerül megrendezésre az új ismeretterjesztő sorozat első estje, amelyen találkozik a reál- és a humán tudományterület. Az eseményről Votisky Zsuzsát, a Typotex Kiadó vezetőjét és Thimár Attilát, a Kortárs folyóirat főszerkesztőjét kérdeztük.

Most nagy divatja van a „cross szektor” partnerségnek, a különböző területek közötti együttműködési lehetőségek feltérképezésének. Lehet erre a vállalkozásra is eként tekinteni?

Thimár Attila: Azért régebben is láttunk sok-sok példát a kultúra területén különféle együttműködésre, különböző intézmények összefogására. A Kortárs történetében a Szerkesztőségek éjszakája volt ilyen. A jelenség nem új, inkább az változott, hogy ma egyre inkább értékeljük és ünnepeljük, ha két partner együtt tud működni. Egy könyvkiadó és egy folyóirat közös próbálkozása sem újdonság – most talán az lesz a nóvum, hogy a reáltudományok terén nagyon sok fontos könyvet megjelentető Typotex kiadó és az irodalmi, művészeti folyóirat, a Kortárs fogott össze egy jelentős kulturális vállalkozásra. Szeretnénk megmutatni, hogy milyen fontos és nagyszerű teljesítményekre képes szellemi életünk, és mindenféle ellenvélekedéssel szemben igenis nagyon sokan készek nyitott párbeszédre, együttműködésre. Ezért hívtunk meg tudósokat, szakembereket, művészeket.

Mi lesz az első alkalom témája?

Votisky Zsuzsa: A Gének, etikák, génetikák cím számomra azt sugallja, hogy nemcsak a gének sokfélék, de az etika sem egyetlen: nincs kizárólagosan igazságos és etikus. Azt feltételezem, hogy a génkutatás olyan jelentős fejlődésen ment át az utóbbi évtizedekben, hogy már nem általános, hanem gyakorlati kérdéseket vet fel morálisan és ezáltal egyenesen jogi szempontból.

Kiket szeretnének megszólítani ezzel a rendezvénysorozattal?

V. Zs: Az általános feltételezésekkel ellentétben merem állítani, hogy vannak intellektuálisan kíváncsi emberek, habár a „művelt nagyközönség” kifejezés a 21. századra elvesztette jelentését. Jó előadók jó helyen érdekes témákról beszélgetnek. Van ennél vonzóbb?

Hány alkalmat terveznek?

V. Zs: Ebben a szezonban összesen hat alkalmat tervezünk. Prezentálni szeretnénk, hogy a két kultúra, a humán és reál egymásra szorul, és baráti jobbot tud nyújtani egymásnak.

Ingyenes lesz a rendezvény?

T. A.: A rendezvényen 1000 forintos belépődíjat kell fizetni, de a jegyet rögtön le is lehet vásárolni a Typotex kiadó könyveire. Végső soron tehát ingyenes azok számára, akik gazdagodni akarnak tudományokban, művészetekben.

Kicsit a Mindentudás Egyetemére emlékeztet ez a műfaj, bár ott nem volt párbeszéd a végén az előadók között. Felételezem, hogy a Dialógusok ezt semmiképp nem hagyná ki – pont ez lesz az előadás legizgamasabb része, ahol új, közös értelmezések születhetnek.

T. A.: Több olyan sorozat is volt, illetve fut jelenleg is, amelyikben napjaink kiemelkedő tudományos, kulturális kérdéseiről beszélnek jeles szakemberek. A Mindentudás Egyetemén kívül vannak a TED-előadások vagy például a Mindenki Akadémiája is. Ezekben mindenhol egy szakember mondja el a véleményét a kijelölt témáról, nem konfrontálódik más nézetekkel, eltérő gondolatokkal. Mi éppen azt céloztuk meg, hogy a két megszólalónk lehetőség szerint másképp gondolkodjon az adott kérdésről – ezért is érkezetek különböző szakmai területekről –, mert így nagyon valószínű, hogy eltérő gondolati irányokat, különböző megközelítési módokat mutatnak meg nekünk. Sőt reményeink szerint azt is meglátjuk, hogy az eltérő nézetek párbeszédbe léphetnek egymással, az résztvevők a másik fél előadásaiban is meglátják a számukra hasznos, netán új ötleteket adó gondolatszikrákat. Elég régi közhelyet mondok azzal, hogy az egymásra figyelés a tolerancia alapja.

Gének, etikák, génetikák
Dialógusok – Párbeszédek a világ sokoldalúságáról
Kossuth Klub, 2017. október 11., 19 óra

Megosztás:

Előfizetés

Tarts lépést a kortárs kultúrával!
A Kortárs folyóiratra a képre kattintva lehet előfizetni.

Ajánló

Megjelent a Kortárs legfrissebb száma

Bővebben