Zene

Elveszett illúziók

Werther-bemutató az Operaházban
Péter Zoltán
2015. november 25. szerda

A májusi Faust-bemutató után most a Werther opera­válto­zata is meg­érke­zett a Magyar Állami Opera­ház szín­padára. Massenet operá­jának dalla­mai negyed­száza­dos szünet után csen­dültek fel ismét Buda­pesten egy szép, szenti­mentális elő­adás keretei között.

Zene

„Nem vágyom a túlvilági életre”

Interjú Upor Andrással
Soós Tamás
2015. november 20. péntek

Upor András is egy szál gitárral és egy őserejű hang­gal játssza elgon­dol­kodtató, de fülbe­mászó dalait, akár­csak barátja, Zanzinger, akivel idén egy kiadót is beüze­meltek. Októ­berben már a Lone Waltz Recordsnál jött ki András első lemeze, a delta blues és az ame­rikai folk­zene hatásait mutató Let the Song Work On You.

Zene

Tiszta zene

A Steve Gadd Band koncertje a Müpában
Thimár Attila
2015. november 17. kedd

Steve Gadd dobolása nemcsak technikai tudása miatt különleges, hanem kiemelkedő muzikalitása miatt is. Mindig alkalmazkodik a zenéhez, az adott számhoz, de mégis olyan egyéni, hogy nem lehet utánozni, s rögtön felismerni, hogy ő játszik. Steve Gadd olyan élő zenészlegenda, akinek budapesti megtestesülése már önmagában megéri a koncertet.

Zene

Ha a népmeséknek filmzenéje lenne

Deti Picasso: Motherland
Theisz Gábor
2015. november 10. kedd

Öt év után megjelent a Deti Picasso új lemeze, a Mother­land. Az örmény szárma­zású etno-artrock zene­kar meg­újult formá­ban és lelkese­déssel járatja be velünk az anya­ország nép­dalai­nak saját­ságos világát. Az album meg­hallga­tása­kor, ahogy azt elvár­hattuk az 1999 óta létező együt­testől, külön­leges élmény­ben volt részünk.

Zene

„Az egyértelmű közvetítés híve vagyok”

Beszélgetés Pátkai Rozinával
Jónás Ágnes
2015. november 6. péntek

„A zenei tisztaságra és az egy­szerű­ségre törekszem. Szere­tem a mesét a zené­ben, a hozzá­értő, finom hang­szere­lés­beli meg­oldá­sokat” – mondja a bossa nova szerel­mese, Pátkai Rozina, aki az ame­rikai Inde­pendent Music Awards három­szoros győzte­seként jövőre zsűri­tagként csatla­kozik a verseny­hez. Novem­beri, New York-i kon­certje előtt beszél­gettünk vele.

Zene

Pszichedelikus-progresszív népdalok

Minden Csak Átmenet: Átutazófélben
Nyéki Gábor
2015. november 3. kedd

A Minden Csak Átmenet eddig talán a kevésbé ismert hazai prog­rock együt­tesek közé tartozott. Az idén kiadott nagy­lemez hatá­sára remél­hető­leg gyorsan vál­tozik majd a helyzet, hiszen az Átutazó­félben három­negyed órányi, kiváló zenei utazásra hívja az elréve­désre fogé­kony hallgatókat.