Film

Távolsági (ki)hívás

Carlos Marques-Marcet: Tízezer km
Csiger Ádám
2015. szeptember 3. csütörtök

A Tízezer km kétszereplős romantikus kamaradráma a távkapcsolatokról, amely semmilyen tekintetben nem okoz csalódást, legfeljebb pozitívat. Kiforrott, érett darab, pláne egy debütáló rendezőtől.

Film

Tarol az iparosmunka

Baldvin Zophoníasson: Akváriumban élni
Bobák Zsombor
2015. augusztus 31. hétfő

Baldvin Zophoníasson második egész estés munkája minden jelen­tősebb izlandi filmes díjat besö­pört, a sziget­ország mozi­pénz­tárai­nál pedig olyan holly­woodi nagy­ágyú­kat hagyott maga mögött, mint DiCaprio kokain­éhes Wall Street-i farkasa. Rejtély, mi szólí­totta meg az izlandi közön­séget ilyen sike­resen: az Akvá­rium­ban élni tisztes­séges iparos­munka, semmi több.

Film

Nincs mit mondani

Paul Andrew Williams: Az Eichmann Show
Gera Márton
2015. augusztus 25. kedd

Jó filmnek kell lennie Az Eichmann Show-nak, gondolnánk, de rá kell jönnünk, hogy nem sokkal több, mint tisztességesen elmondott történelmi lecke.

Film

Robinson-szigeten élünk mind

Révész György: Utazás a koponyám körül
Vass Éva
2015. augusztus 18. kedd

Révész György nevét az utóbbi idő­ben mintha rit­káb­ban emle­get­nénk, pedig olyan gyöngy­sze­mekkel gazda­gította a magyar film­tör­té­netet, mint a 2 x 2 néha 5 vagy az Éjfél­kor. Jó hír, hogy a direk­tor sokáig szinte „látha­tatlan” mun­kája, az Uta­zás a kopo­nyám körül a MaNDA gon­do­zásá­ban néhány hete meg­jelent DVD-n.

Film

Szerelem, Párizs, kiló

Bent Hamer: 1001 gramm
Csiger Ádám
2015. augusztus 12. szerda

Az 1001 gramm egy Párizsban játszódó romantikus komédia, de a tökéletes ellentéte annak, amire ez alapján számítanánk. Nem véletlenül volt Norvégia legutóbbi nevezettje a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjára.

Film

Noir Berlin romjain

Christian Petzold: Phoenix bár
Bobák Zsombor
2015. augusztus 10. hétfő

Christian Petzold több műfaj mezs­gyéjén egyen­sú­lyozva, elegáns precizi­tással visz vá­szonra egy olyan témát, amiről hetven év távla­tában is nehéz be­szélni. A film sikerét merész módon állandó szí­nész­nője ke­zébe adja – bátor­sága kifize­tődő, a Phoenix bár ugyanis kiváló mozi.