×

A 85 éve született Domokos Mátyásról

Németh Magda

2013 // 04
Domokos Mátyást – ahogy mi mindig hívtuk: „Matyit” – még az ötvenes évekből ismertem. A család jó barátja volt, anyám szilveszteri összejövetelein is gyakran vendég.

Munkásságát és őt magát is akkor ismertem meg jobban, amikor korai kanadai nyugdíjazásom után, a nyolcvanas évek második felétől több időt tölthettem Magyarországon.

Apám, Németh László születésének centenáriumára, 2001-re több megemlékezés készült Magyarországon és külföldön is. Megkeresett a düsseldorfi Semmelweis Társaság azzal a kéréssel, hogy vállaljak ott előadást apám orvosi tevékenységéről. Szeretnék, ha valaki irodalmi munkásságát is összefoglalná.

Erre a feladatra vállalkozott Domokos Mátyás, és megterveztünk egy 3-4 napos utazást Düsseldorfba, úgy emlékszem, 2000 őszére.

Erős menetben, Budapestről kora reggeli indulással, estére érkeztünk meg. A kis Volkswagenemben az egy nap szinte elrepült, olyan érdekes beszélgetőpartner volt Matyi. Ekkor sikerült őt igazán megismernem.

A Semmelweis Társaság összejövetele másnap egy klub nagytermében volt; zsúfolva, nagy százalékban orvosokkal, nemcsak helybeli magyarokkal, de a környező vidékről is.

Ott-tartózkodásunk alatt Nemes Pali és Trude, mindketten orvosok, láttak minket vendégül. A Nemes család Erdélyből települt át Németországba, és kemény munkával nagyon szép életet alakítottak ki maguknak és gyermekeiknek, ugyanakkor magyar kapcsolataikat is ápolták, ápolják.

Matyi előadásának fantasztikus sikere volt. Felállva, hosszan tapsolták. – Az én előadásom két témáról szólt: Apu iskolaorvosi múltjáról és saját hipertóniájáról, illetve annak kezeléséről. Itt merült fel a lehetőség, hogy a hipertóniáról írt „leveleit”, ezzel kapcsolatos más írásaival együtt, egy kis kötetben megjelentessük 2001-re, a centenáriumra. Ott a helyszínen 15-20 orvos, illetve orvos házaspár megajánlást is tett a kiadás költségeinek fedezésére.

Hazajőve átfésültem a vonatkozó irodalmat, és jó néhány Németh László-kötetből összeállítottuk Matyival az Írások a hipertóniáról-t, ami 2001-ben jelent meg a Nap Kiadónál. A kötet nagy érdeklődést keltett, különösen orvosi-gyógyszerész körökben, ezért utánnyomásra is sor került.

Matyi személye, tudása, egyénisége az előadóest sikerének alapja volt. Sokan tartották őt ott meg jó emlékezetükben. Nemesékkel szoros barátság alakult ki; amíg Matyi velünk volt, Nemesék magyarországi látogatásai alkalmával mindig összejöttünk nálam.

Ma is nagyon jó visszaemlékezni erre a 3-4 szép együtt töltött napra.

Köszönöm, Matyi!

Események

Előfizetés

Tarts lépést a kortárs kultúrával!
A Kortárs folyóiratra a képre kattintva lehet előfizetni.

Ajánló

Megjelent a Kortárs márciusi száma

Bővebben

A lapszám letöltése pdf-ben