×

Tóparti társaság

Kántor Lajos

2011 // 07-08
„Ez itt a park s ez itt a tó.”

(Dsida Jenő)

Motoszkál bennem egy cím: Tóparti látomás. És minthogy nem akarom csak úgy eltulajdonítani, verskötetek sikertelen fellapozása után bekapcsolom a laptopot. Egyből kidobja az 1940-ben készült magyar film adatait, a főszerepekben Jávor Pállal és Tolnay Klárival. Szobrászé a látomás, tárgya a gyönyörűséges meztelen nő a tó közepén. Keresésem köreiben ott van ugyan a hajdani hévízi – pontosabban svájci – barát, Major-Zala Lajos, tehát maradhatnék a költőnek nyilván kedves szobrászi álomnál, mégis tovább keresek, most már a tópartot, a tó egyéb összetételeit tartva szem előtt. Így jutok el Dsida Tóparti könyörgéséhez, Szabó Lőrinc Tóparton cím alatt szereplő nyolc sorához, majd József Attila Tószunnyadó című verséhez, Attila versindításához:

Tószunnyadó békességgel,
elülő végtelenséggel
óvja szerelmem, ki adta
s tenyerével megnyugtatta.

Innen folytatva a filológusi visszaolvasást nem József Attila 1928-beli szerelmére kérdezek rá, hanem a Kuncz Aladárnak írt április 25-i levélre, amelyben készülő kötete előfizetési ívét küldi Kolozsvárra, és kéri az Ellenzék irodalmi mellékletének szerkesztőjétől – József Attila: Nincsen apám, se anyám főcímmel – Attila néhány versének, köztük a Tószunnyadónak a közlését. (Az már az emlékezés furcsa játéka, hogy most az akadémiai kiadású József Attila-összes jegyzetétől jutok vissza saját 1980-as könyvemhez, A hiány értelmezéséhez, ahol J. A. erdélyi kapcsolatait vizsgálva erre a levélre ugyancsak kitértem.)

Messze kanyarodtam a Hévízi-tótól és a szívet-lelket nyugtató virágos parktól – és még nem is utaltam a világirodalom-történetben számon tartott „tavi költőkre”, a híres angolokra, akik a 18. század végén telepedtek le a Lake District tavainál, és akiknek nevesebb utódait, így Shelleyt és Keatset is emlegeti a lexikon mint „a bájos vidék” meglátogatóit. Tudomásom szerint Hévíz, a tó (gyógyító vize) az említett poéták közül az angolokat nyilván nem, Szabó Lőrincet viszont látta, talán tartósabban – emléktábla szól erről, a fürdő bejáratához közel. Jóval későbbi az a tóparti társaság – költőkkel a sorában (ha nem is Szabó Lőrinc nagyságúakkal) –, amelyről bizonyos évfordulón meg kellene emlékeznem, és éppen Kolozsváron idézve fel elmúlt időket.

Nálunk, idehaza, a Kis-Szamos partján nem meghatározók a tavacskák, sétatéri tavunk partján kevés időre festők találtak otthont. Nem mondható hát törvényszerűnek, hogy tóparti társaságba keveredtem, valamikor a hetvenes–nyolcvanas években. Jellemzőbb első idekerülésem históriája. Történt, hogy családi nyaralásunk egyik estéjén Pomogáts Béláék megkérdezték, volna-e kedvünk a szigligeti kastélyból átautózni velük Hévízre, meglátogatni (megismerni) Major-Zala Lajost, a szerelem szabadszájú költőjét. (Béla ezt rövidebben fejezte ki.) Nem álltunk ellent a hívásnak; s ha nem tévedek, ennek a napnak az emlékét őrzi Major-Zala két dedikált kötete, a Katarzis és a Falak mögül falak mögé, utóbbiban ez az ajánlás: „Lajosnak, Erzsike férjének baráti szeretettel Hévíz, 1978. aug. 13.” Akkor tapasztalhattuk meg a Hunyadi utca 9. számú ház válogatott jó italokkal felszerelt – és a zalai kovács apa vasszerszámaival díszített – borpincéjét, Lajos és osztrák felesége, Linda vendégszeretetét. Feltételezem, hogy éppen egy előrehozott Lajos-napi házi ünnepség részesei lehettünk, a további ismeretségek is innen indulhattak, mindenekelőtt a nagyobb tó, a magyar tenger partján, a becei hegyen (dombon) bort termelő, országos hírű költővel, Takáts Gyulával. (Takáts Gyulának persze csak borminőségben kellett vetélkednie házigazdánkkal – és ez minden alkalommal ismétlődött is.)

Azt már nem tudom szétválasztani, kivel, mikor és hányszor esett emlékezetes találkozásunk Major-Zaláéknál, illetve a Lajos-napi meghívásokból alakult Csokonai Asztaltársaság, majd a Csokonai Vitéz Mihály Irodalmi és Művészeti Társaság keretei között, az idegencsalogató hévízi tó közelében. Tekintélyes listát lehetne ugyanis összeállítani már a korai vendégekből, Erdélyi Zsuzsannától Csengey Dénesig, Tüskés Tibortól és Csurka Istvántól a Vajdaságból érkezett Fülöp Gáborig, a közeli Péntek Imréig. Természetesen a vendéglátás formái is változtak; a kerti flekkenezés, Lajosunk varázslása marad az emlékezetes kezdet, a szanatóriumi étkezde minőségi ebédjei is megérdemlik az említést – mint ahogy a fogorvosi rendelő kivételezett meghívottjaiként válogathattunk a röviditalokban, a polgármesteri hentesüzletből meg éppenséggel haza is jutott finomságokból. Mert az alapító szándékához igazodva hosszú távon érvényesült a határokat átíveltető figyelem, a magyar írástudókat találkoztatni kívánó alkalomteremtés – és ebben mi, erdélyiek kiemelteknek érezhettük magunkat. Major-Zala Kishúgom II. című versciklusának (egy 1980-ban Münchenben kiadott kötetben olvasható) bevezetőjéből idézem: „Ki gondolta volna, hogy nekem valaha, méghozzá itt Svájcban, kisebbségről kelljen írnom, egy olyan kisebbségről, amely olyannyira kisebbség már, hogy a külső erők fojtó és zsugorító hatására lassan már a kisebbség voltától is megfosztatik. Felszippantják észrevétlenül, de konok és gátlástalan következetességgel, mintha nem is a XX. században, az ünnepélyesen deklarált emberi jogok századában élne, amelyben egy rovarfaj megmentéséért is oly állhatatossággal síkraszállnak.”

A romániai Ceaułescu-idők elmúltával akadálymentessé és így gyakoribbá válhatott jelenlétünk a hévízi Csokonain, Gálfalvi Gyurkáékkal és más erdélyiekkel meg vajdaságiakkal, Kárpátalja képviselőivel (Balla Károlyékkal) – mi több, a hivatalos programba kerültünk, előadói minőségben, szerkesztőségi bemutatkozásokban. És ami ugyancsak a Csokonai-múlt része: egyszer népes hévízi küldöttséget láthattunk vendégül Kolozsvárt. De legalább annyira fontos emlékezni a gyakori beszélgetések lehetőségére Hévízen a Párizsból visszatért Nagy Pállal, az „amerikánusból” nemesvitaivá lett kitűnő, sok műfajú András Sándorral, a Csokonai Társaság megújításában szerepet vállaló Zalán Tiborral, a volt svájci nagykövet, művelődéstörténész Ódor Lászlóval, a polgármesterségig jutott délvidéki költővel, Tari Istvánnal és persze a helybeliekkel (Horváth Bélával, Tar Ferenccel), akik Major-Zala Lajostól (még halála előtt) átvették a stafétabotot.

A sorolt nevekből is kiolvasható, hogy meglehetősen sokszínű – közügyekben meg esztétikai nézetekben heterogénnak mondható –, de barátilag egykoron összetartó volt ez a mi tóparti társaságunk. Persze érthetően hiányzott közülünk József Attila, Dsida Jenő és Szabó Lőrinc, ám klasszikusok nélkül is teremtett valamit. Ha nem mást, hát az összetartozás tudatát erősítette.

Események

Előfizetés

Tarts lépést a kortárs kultúrával!
A Kortárs folyóiratra a képre kattintva lehet előfizetni.

Ajánló

Megjelent a Kortárs áprilisi száma

Bővebben

Az előző lapszám letöltése pdf-ben