Irodalom

Mit olvas Kit: Night Reader a Könyvhéten

2012. június 15. péntek

A 83. Ünnepi Könyvhéten felizzott Kit vörös lámpája is: a Vörösmarty téren június 9-én este héttől a Jelenkor Kiadó standjánál Night Reader random felolvasó bulit tartottak. A programot nem hátráltatta a szemerkélő eső, s a közeli színpad hangereje sem – a gitárkísérettel elszavalt versek után csak a tábortűz hiányzott.

A könyvét gyakorlott látogatói otthonosan mozoghatnak a standok között, hiszen a legtöbb kiadó megtartotta a helyét – így a Night Readert szervező Jelenkor is, melynek bódéja előtt szép számú közönség gyűlt össze a program hírére. Az asztaltársaság része volt Forgách Zsuzsanna, Csordás Gábor és Königh Péter is. Az előadókat, Falcsik Marit, Vörös Istvánt, Horváth Viktort, Lantos Lászlót és Miklya Annát Szolnok Bence Dániel és Major Bálint kísérte gitáron – ez nem volt mindig könnyű feladat, hiszen a nagyszínpad hangerejéhez is alkalmazkodnia kellett a fellépőknek. A hallgatók és szerzők egy bogba tömörültek, hogy jobban hallják egymást, de épp a tumultus miatt alakulhatott ki a közösség érzése zenészek, írók és érdeklődők között. A szomszédos asztalnál eközben Parti Nagy Lajos dedikált; Esterházy Péter beszélgetett olvasóival, György Péter, Szegő János és Babiczky Tibor is jelen volt.

A zenészek körét ezúttal most csak mosolyával erősítette Palya Bea – a túloldalon elhelyezkedő kisszínpadon ugyanakkor a JAK szervezésében is örömzenés felolvasást tartottak, az Elefánt zenekarral. A Jelenkorosoknak mindenesetre a zenei konkurencia nem jelentett akadályt, ahogy a tikkasztó hőség, majd a vihart megelőző csendes eső sem – alkalmazkodtak az eklektikus környezethez.

Habár a program jól sikerült, a közönségnek is túl kellett jutnia néhány akadályon azokon túl is, mint amikkel együtt küzdöttek; eredetileg nyolcra hirdették az előadást, és a meghívottak közül sajnos nem jött el mindenki. Schein Gábor például nem vett részt az eseményen, s ezt mintha a szervezők sem vették volna észre – hollétét firtató kérdésünkre meglepetten reagáltak: „Miért, nincs itt?” Aki eljött, az viszont maradandót nyújtott: Falcsik Mari például énekelve adta elő versét, s már ekkor felpezsdült a hangulat, de Kettős Tamás és a Vadszamarak rapben előadott művét tapssal kísérte a közönség. Ekkor már csak azok hallhatták jól a szöveget, akik igazán közel merészkedtek, így nem volt ráadás. Az esetenként egy-egy pillanatra megakadó előadásokat Lantos László, Triceps lendítette tovább buzdításával és a helyzetet megoldó poénjaival: „jövőre mi leszünk a nagyszínpadon, ha most megmutatjuk, hogy vagyunk olyan jók!”.

további írásaiElnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.