Irodalom

Idegen tájakon

Bodor Ádám és Győrffy Ákos a Szépirodalmi Figyelő díjazottjai
2012. május 24. csütörtök

Május 17-én rendezték meg a Szépirodalmi Figyelő-díj átadását a Hadik Kávéházban. Idén Bodor Ádám író és Győrffy Ákos költő vehette át a szemléző folyóirat kitüntetését.

A Szépirodalmi Figyelő díja a kiemelések kiemelése – hangsúlyozta Pápay György főszerkesztő az estet megnyitó rövid bevezetőjében. A díjat 2004-ben alapították azzal a céllal, hogy évente két, általában egy fiatalabb és egy idősebb szerző jelentős életművét méltassák. Idáig olyan jeles alkotóknak ítélték oda Pető Hunor kisplasztikáját, mint többek között Szőcs Géza, Nagy Gáspár, Kalász Márton, Ambrus Lajos vagy Térey János. A főszerkesztő az idén megújult folyóiratról is szót ejtett, amelynek fő rovatai az új tematikus rovat, a Bejáró hagyományát továbbvivő Közügy rovat, a kritikai rovat, illetve a díj alapjául szolgáló szemlerovat.

A díjátadó során Bodor Ádám írót tüntették ki elsőként. Laudációjában Falvai Mátyás korábbi díjazott, a folyóirat szerzője a Sinistra körzet részvét nélküli, erkölcstelen világából kiindulva az író műveinek feszültségére, lassú folyására, mély rétegeket átmozgató világára, nem kellemes, de állatiasságunkat szavakba öntő érzéki nyelvhasználatára hívta fel a figyelmet. A díj átvételét követő rövid beszélgetés keretében Bodor Ádám nyomasztó regényvilágának humoráról, a klasszikus tárca lehetséges műfaji elvárásairól, az író alkatából adódó szűkszavúság mikéntjéről, illetve a Bodor Ádámot megihlető helyszínről, Erdélyről esett szó.

A fiatalabb szerzőt, Győrffy Ákos költőt Vincze Ferenc, a lap kritikarovatának vezetője méltatta. „Mozdulatlanság, csönd, időtlenség” – idézte fel a versek hangulatát, s mi olvasva vesszük fel az idegen táj ritmusát; közben rájövünk, talán nem is a közeg idegenszerű, hanem mi vagyunk azok – benne. Győrffy Ákos versei az ismeretlen felé nyitnak utakat, amelynek valaha részei voltunk – hangsúlyozta Vincze Ferenc. A beszélgetés során a leendő esszékötetről is szó esett, melyet a szerzőnek a Magyar Hírlapban megjelent írásaiból, illetve későbbi esszéisztikus szövegeiből szerkesztenek. A kötet az eddigi textusok újjáépítése lesz tulajdonképpen kifejezett tematikus elvek nélkül, a versekhez hasonlatos tájleírással. Az est zárásaként Győrffy Ákos A Würzburg hullámai című versét olvasta fel. A laudációk a Szépirodalmi Figyelő következő számában lesznek olvashatók.

további írásaiElnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.