Színház

Kecskemét, a Színházi Világnap közepe

Maszk Gála, 2012
2012. április 12. csütörtök

A 2012-es Maszk Gálát Kecskeméten a Katona József Színházban rendezték meg a Színház Világnapján, március 27-én. Ez az ünnep 50 éves múltra tekint vissza a földkerekségen, míg e jótékonysági est kicsiny hazánkban 12. alkalommal hivatott segíteni az Ódry Árpád Színészotthon lakóit.

Az műsor házigazdái Sára Bernadette és Trokán Péter, akik elsőként felolvasták John Malkovich üzenetét a szakma képviselői számára, a műsorvezetők pedig kecskeméti ifjú tehetségek, Hajdú Melinda és Csémy Balázs voltak. Sok színvonalas, szórakoztató produkciót láthattunk a kecskeméti színház társulatának előadásában, és vendégszereplők is tarkították a gála programját. Fellépett Pécsi Ildikó, Szilágyi Tibor, Felföldi Anikó, Sáfár Mónika, Egyházi Géza és Kőszegi Ákos. Részleteket láthattunk többek között a Víg özvegy és a Nyomorultak nagysikerű számaiból, elhangzott vers, novella, dalok és nagyon kedves anekdoták, amelyek az egész est hangulatát közvetlenné, otthonossá és emberivé varázsolták.

A Magyar Posta Zrt. képviselője bejelentette, hogy a színészbélyegek tára két új darabbal bővült, ezeken Karády Katalin és Várkonyi Zoltán képe látható. Ezenkívül a gála folyamán elismert művészek személyes bélyegüket is átvehették, elsőként a kecskeméti Katona József Színház oly régóta kedves színészei: Réti Erika és Kis Jenő.

Az est rendezője, Cseke Péter Vámos László-díjat kapott, mellyel színészi-rendezői és direktori munkáját ismerték el. Az Amfiteátrum-díjat pedig a Csokonai Színház páratlan párosa, Szűcs Nelli és Trill Zsolt vehették át.

Hegedűs D. Géza Gyimesi Pálmának, a Vígszínház művészének adta át az idei Gobbi Hilda-életműdíjat, míg a Soós Imre-díj, a pályakezdő fiatalok elismerése a kecskeméti születésű, a Vígszínházban dolgozó Bata Évát és a kecskeméti Katona József Színház művészét, Csémy Balázst illette.

Mindent összevetve fantasztikus este volt. A művészek hetek óta próbáltak intenzíven, lemondva fizetésükről, hogy ezúton ők is hozzájáruljanak a beteg, idős színészek körülményeinek jobbátételéhez, ily módon beteljesítve John Malkovich üzenetét: „Kívánom, hogy munkátok legyen nagyszerű és eredeti. Mély, megindító, elgondolkodtató és egyedi. Azt kívánom, hogy segítsen elgondolkodni azon, mit is jelent embernek lenni, és mindezt szívvel-lélekkel, őszintén, nyíltan és méltósággal tegyétek.”

további írásaiElnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.