Zene

Tanuljunk kultúrát!

Komplex művészeti előadások iskolásoknak
2011. december 5. hétfő

November 29-én kezdődött a Zuglói Filharmónia komplex művészeti sorozata, mely a kerület több mint 9000 tanulója számára készült. A felső tagozatosoknak és középiskolásoknak szóló program címe a bicentenárium végett is Liszt Ferenc és kora. (Az alsó tagozatosok és az óvodások számára 2012 tavaszán indul majd egy hasonló nagyszabású program.) A műsorban a zene mellett a film és táncművészet eszközeivel mutatják be a 200 éve született mester legjellemzőbb alkotásait és a hozzá kapcsolódó történelmi, irodalmi ismereteket. A programban közreműködik Monostori Gábor, Farkas Zsolt zongoraművészek, a Zuglói Filharmónia – Szent István Király Szimfonikus Zenekar (vezényel: Ménesi Gergely és Horváth Gábor) és a Magyar Táncművészeti Főiskola növendékei. A december 8-ig tartó koncertsorozat házigazdája Solymosi Tari Emőke zenetörténész.

A szervezők reményei szerint az ifjú látogatók nemcsak maradandó művészi élményben részesülnek, hanem irodalmi-történelmi ismereteik is bővülnek, hiszen tudományosan igazolt tény, hogy a művészi élménnyel megerősített tudás válik igazán maradandóvá. A sorozat egyrészt hiánypótló, másrészt intő jel is, hiszen felhívja a figyelmet arra, hogy a társadalmat átható kulturális igénytelenség mindannyiunk felelőssége. A legfőbb motivációt az esemény létrehozására az a tapasztalat jelentette, mely szerint a tanulók túlnyomó többsége egyáltalán nem jár hangversenyekre, semmilyen kulturális eseményen nem vesz részt, így személyisége féloldalassá, gyökértelenné válik a kultúra befogadásának és ismeretének hiánya miatt. A Zuglói Filharmónia és az önkormányzat ezzel az ingyenes zenei-kulturális előadássorozattal segíti a családok, az iskolák, sőt a művészek nevelő munkáját a művészeteknek az oktatásba való beépítésében.

Az ötven perces műsor különböző művészeti területek kiemelkedő alkotásainak segítségével állítja a középpontba és mutatja be Liszt Ferenc pályáját, műveit és korát. A program az ismert, jelentős és a diákok számára könnyen befogadható Liszt-művek – a Rákóczi-induló, vagy épp az Esz-dúr zongoraverseny – részleteinek meghallgatása után vetítésekkel (a Várkonyi Zoltán rendezte Kárpáthy Zoltán, a Magyar vagyok című, Liszt életét feldolgozó, és a Művészet vagy bűvészet? címet viselő, a virtuozitásról szóló filmekből) és táncelőadásokkal teljesedik ki, így valóban komplex módon, több érzéket megmozgatva tanítja és szórakoztatja a résztvevőket.

A Zuglói Filharmónia sorozata a maga nemében Magyarországon az első, de nemcsak ezért példaértékű. Ahogy az évforduló alkalmából több helyen megemlékezhettünk róla, Liszt Ferenc magyarságát európaiságával együtt tudta igazán megélni, hazaszeretetét és áldozatkészségét saját művészetébe oltva tudta megmutatni. E koncertsorozat jelentőségét az adja, hogy a nagy mesterről vesz példát: zenei művei mellett a kultúra és a gyökerek iránti elkötelezettségét mutatja meg és adja át a ma fiataljainak.

(Forrás: Zuglói Filharmónia)

további írásaiElnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.