Hadik

A Kortárs költőversenyének díjátadó estje

„Aludjál hát, szép természet”
2011. október 29. szombat

„Aludjál hát, szép természet” címmel a Kortárs szerkesztősége játékos, meghívásos költőversenyt hirdetett. Arra kérte a költőket, hogy 14–32 sor terjedelemben, tetszőleges versformában és hangnemben olyan verset írjanak, amely az „Aludjál hát, szép természet” mellett még két tetszőleges Petőfi-verssort tartalmaz, és érinti az ősz, bor, szerelem, halál témakörök legalább valamelyikét.
Hogy miért pont Petőfi? Pécsi Györgyi versszerkesztő, a verseny kiötlője elmondta, hogy egyszer megkérdezték André Gide-et, szerinte ki a franciák legnagyobb költője. „Sajnos, még mindig Victor Hugo”, mondta (és nem egyik-másik e címre áhítozó kortársa). Nekünk pedig „sajnos, még mindig” Petőfi a legnagyobb költőnk. S hogy miért pont ez a sor? Kányádi Sándor sokszor elmesélte, hogy mindenütt járt a nagyvilágban, ahol magyarok élnek (zömmel mindenhol élnek magyarok), és azt tapasztalta, hogy Petőfinek az Itt van az ősz, itt van újra című versét mindenhol ismerik és kívülről elmondják legalább az első két strófáját. Lehet, hogy vasárnapi iskolába járnak a gyerekek, hogy a szülők is csak konyhanyelven beszélik a magyart, lehet, hogy a Himnuszba belesülnek felnőtt, iskolázottnak mondott anyaországi honfitársaink, de ezt az óvodában megtanult Petőfi-verset mindenki, még ők is ismerik.
A játékos versenyre tizenegy nagyszerű pályamű érkezett. A pályázatokat a Kortárs szerkesztősége bírálta el. A szigorú zsűri végül arra a salamoni döntésre jutott, hogy mindegyik pályamű méltó az I. díjra, ezért valamennyi pályaművet I. díjban részesítette.
A díjnyertes pályaművek alkotóinak jutalma egy-egy palack kiváló somlói bor. Novotny Tihamér, a Kortárs képszerkesztője pedig arra kért tizenegy rangos kortárs képzőművészt, hogy készítsenek a palackokra egyedi boroscímkéket. Így a somlai bor körül valóságos szellemi kézfogás jött létre Petőfi és a kortárs költők, képzőművészek között a Kortárs díjkiosztó összejövetelén.

A díjazott versek szerzői:
Bertók László, Filip Tamás, Gergely Ágnes, Győri László, Markó Béla, Reményi József Tamás és Tarján Tamás, Sajó László, Tandori Dezső, Tóth Erzsébet, Tőzsér Árpád, Vári Fábián László.

A díjnyertes költők címkéit a követekező képzőművészek készítették:
Aknay János, Bács Emese, Elekes Károly, Eőry Emil, feLugossy László, Győrffy Sándor, Kéri Mihály, Mosonyi Kiss Gusztáv, Puha Ferenc, Véssey Gábor, Wrobel Péter

A díjakat 2011. október 27-én a budapesti Hadik Kávéházban tartott jó hangulatú Kortárs-esten Ambrus Lajos főszerkesztő adta át. A díjnyertes versek a Kortárs novemberi számában olvashatók – és ugyanott láthatók az egyedi boroscímkék.

A fotókat Kacsó István képzőművész készítette

további írásaiElnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.